Epidemija koronavirusa: Kojih se mjera trebate pridržavati u autobusima, tramvajima, vlakovima, na trajektima…

Ključno je prije svakog ulaska i nakon izlaska dezinficirati ruke, izbjegavati dodirivanje, nosa, usta i očiju

U ponedjeljak 27. travnja kreće i relaksiranje mjera u segmentu prometa. Pročitajte najvažnije preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Ključno je prije svakog ulaska i nakon izlaska dezinficirati ruke, izbjegavati dodirivanje, nosa, usta i očiju.

Najvažnije preporuke za vožnju u autobusima

Treba izbjegavati bliski kontakt s putnicima i njihovom prtljagom prilikom komunikacije s njima. Održavajte odgovarajući tjelesni razmak (1–2 metra) u svakodnevnom društvenom kontaktu s putnicima i drugim osobama. Ako vozači stavljaju prtljagu u prtljažni prostor, potrebno je poslije toga dezinficirati ruke. Dezinficirajte ruke prije ulaska i nakon izlaska.

Broj i raspored putnika u sjedalima je takav da omogućava propisani razmak između njih. Treba sjediti jedna osoba u redu, tako da sjede naizmjence na sasvim lijevom i sasvim desnom sjedalu. Ako je moguće, preporučljivo je da putnici koriste zaštitne maske, ako im ne smeta disanju zbog zdravstvenog stanja. Kod naplate karata potrebno je poticati plaćanje karata beskontaktnim karticama, a ako se koristi klasično kartično plaćanje ili gotovina, dezinficirati ruke nakon plaćanja

Najvažnije preporuke za vožnju u tramvajima

Treba izbjegavati bliski kontakt s putnicima prilikom komunikacije s njima. Održavajte odgovarajući tjelesni razmak (1-2 metra) u svakodnevnom društvenom kontaktu s putnicima i drugim osobama.

U tramvaju treba istaknuti obavijesti o važnosti održavanja tjelesne udaljenosti od najmanje jednog metra jednih od drugih. Poštujte mjere, posebice ako uočite putnike s respiratornim simptomima.

Budite svjesni da se koronavirus (COVID-19) prenosi kapljično i kontaktom, kada zaražena osoba govori, kašlje ili kiše u blizini zdrave osobe ili dodirivanjem predmeta i površina koje su onečišćene respiratornim izlučevinama oboljele osobe, a nakon toga dodirivanjem očiju, nosa ili usta.

Održavajte higijenu nosa – prekriti usta unutarnjom stranom lakta ili papirnatom maramicom prilikom kašljanja ili kihanja i zatim baciti maramicu u kantu za otpatke oprati ruke. Dezinficirajte ruke prije ulaska i nakon izlaska.

Najvažnije preporuke za vožnju u vlakovima

Broj i raspored putnika u sjedalima je takav da omogućava između njih propisani razmak. U vlakovima koji imaju sjedala u redovima kao autobus treba sjediti jedna osoba u redu, tako da sjede naizmjence na sasvim lijevom i sasvim desnom sjedalu. U kupeima ne smije biti više od dvije osobe u jednom kupeu, osim ako se radi o članovima iste obitelji.

Ako je moguće, preporučljivo je da putnici koriste zaštitne maske, ako im ne smeta disanju zbog zdravstvenog stanja. Redovno prozračujte putnički prostor prilikom stajanja na stajalištima i za vrijeme vožnje. Ako vremenske prilike i temperatura dozvoljava, tijekom vožnje otvorite prozore. Izbjegavajte koristiti klimatizacijske uređaje ili grijanje.

Kod naplate karata potrebno je poticati plaćanje karata beskontaktnim karticama, a ako se koristi klasično kartično plaćanje ili gotovina, dezinficirati ruke nakon plaćanja. Dezinficirajte ruke prije ulaska i nakon izlaska.

Najvažnije preporuke za vožnju na trajektima i brzobrodskim linijama

Na brzobrodskim linijama treba ograničiti broj putnika tako da najviše 50 % sjedećih mjesta bude zauzeto tako da se održava propisani razmak, a da nema stajaćih mjesta.

Ako je to moguće, putnici na trajektu tijekom cijele vožnje trebaju ostati u svojim automobilima i ne koristiti putnički sjedeći prostor na trajektu. Putnici koji putuju bez automobila trebaju se u putničkom prostoru držati pravilnog razmaka od drugih putnika. Putnički prostor može biti popunjen do najviše 25% sjedećih mjesta.

Redovito prozračujte putnički prostor prilikom stajanja na stajalištima. Za vrijeme vožnje ventilacijom prozračujte unutrašnjost trajekta. Ako to vremenske prilike i temperatura dopuštaju, otvorite prozore tijekom vožnje. Izbjegavajte korištenje klimatizacijskih uređaja ili grijanja.

Javni prijevoz u Zagrebu

U ponedjeljak u 5 sati ujutro krenut će javni prijevoz, a vozit će autobusi.
 
Tramvajski promet puštat će se postupeno. U prvoj fazi tramvaji će prometovati od Dubrave prema Novom Zagrebu, a drugoj od Dubrave do Črnomerca, a zadnja faza će ići od Draškovićeve do Črnomerca, kroz granični dio Donjeg i Gornjeg grada koji je najviše oštećen u potresu.