Meteorolozi kažu da bi 2020. godina mogla bila najtoplija od početka mjerenja!

Siječanj 2020. bio je najtopliji ikada zabilježen. U veljači je istraživačka baza na Antarktiku prvi put zabilježila temperaturu veću od 20 stupnjeva na južnom kontinentu..

Meteorolozi procjenjuju da će ova godina biti najtoplija otkad su započela mjerenja i to uz vjerojatnost od 50 do 75% da će oboriti rekord postavljen prije četiri godine.

Iako su restrikcije kretanja zbog koronavirusa privremeno očistile nebo, nije učinjeno ništa da se spriječi zagrijavanje, za što su potrebne dublje i dugoročnije mjere, kažu znanstvenici.

Od siječnja srušeni su toplinski rekordi od Antarktika do Grenlanda što je iznenadilo mnoge znanstvenike jer ovo nije El Niño-ova godina – pojava koja je obično povezana s visokim temperaturama. Američka Nacionalna uprava za ocean i atmosferu tvrdi da su 75-postotni izgledi da će 2020. biti najtoplija godina od kada su započela mjerenja. Američka agencija priopćila je kako trendovi prate trenutni rekord iz 2016. godine, kada su se temperature početkom godine popele uslijed neuobičajeno intenzivnog El Niña, a zatim se spustile.

Američka agencija priopćila je da je 99,9% vjerojatnosti da će 2020. godina biti jedna od pet najtoplijih godina po rekordnim temperaturama dok je Gavin Schmidt, direktora Instituta za svemirske studije NASA Goddard, izračunao da postoji 60% izgleda da će ove godine pasti rekord.

Met Office je oprezniji, procjenjujući vjerojatnost od 50% da će 2020. postaviti novi rekord, iako britanska institucija kaže da će ova godina produžiti razdoblje toplih godina od 2015., što je najtoplije razdoblje zabilježeno.

Siječanj 2020. bio je najtopliji ikada zabilježen. U veljači je istraživačka baza na Antarktiku prvi put zabilježila temperaturu veću od 20 stupnjeva na južnom kontinentu…