Praćenje je tamna strana tehnologije: Probajte ostavljati što manje digitalnih tragova

Tehnologije nam pomažu u svakodnevnom životu, najbolji primjer su posljednji mjeseci, ali mogu biti i u službi nadzora ljudi

Ljudi oduvijek žele vladati drugim ljudima, nadzirati ih, a neki su uvjereni kako Veliki brat nikad ne spava. To bi onda značilo da nadziru i nas dok pišemo ovaj tekst, ali i vas dok ga čitate. Na mnogim mjestima se tako nadzire promet, kretanje ljudi, identifikacija, a tu su i razni senzori koji reagiraju u različitim situacijama. U pojedinim zemljama nadzor je postao dio svakodnevice i više o tome tamo nitko ne razmišlja niti se opterećuje. Nama su natpisi o nadzoru još novost, bili u liftu ili na ulazu u trgovinu, a možemo ih primijetiti i u pojedinim dijelovima Zagreba, kroz nadzor prometa što se koristi ako je naknadno potrebno riješiti slučaj pljačke banke, na primjer. Ili nekog težeg kaznenog djela.

Jedan od uređaja koji nas svakodnevno nadzire je mobitel, a to rade i pojedini modeli televizora kako bi mogli reagirati na glasovne komande. Pri tome ne mislimo da je u pozadini nadzor tajnih službi, koje i to provode ako postoji osnovana sumnja potvrđena sudskim nalogom, nego na nadzor oglašivača. S obzirom na to da internetskim portalima pristupamo bez naplate konzumacije sadržaja, čitatelji u tom slučaju postaju roba. Jednostavno, ništa nije besplatno. Iako se takav nadzor u pravilu provodi anonimno i nikoga ne zanima kako se vi zovete, postoji druga strana koja želi znati vaše navike, ali i navike većeg broja ljudi. S jedne strane, to može biti i korisno jer vam se kao muškarcu neće reklamirati ženske kremice ili pak ženama muški mirisi. Mnoge će prestrašiti spoznaja da im se, nakon što s nekim uživo razgovaraju o kremi, upravo na mobitelu pojavljuje reklama za određenu kremu. U pravilu, vi ste na to pristali, a da toga možda niste ni svjesni. Prilikom instalacije nove mobilne aplikacije na smartphone postavlja vam se pitanje dopuštenja pristupa aplikacije određenim funkcionalnostima telefona. Što vrlo lako možete i odbiti. Ako ste instalirali aplikaciju lampa kako biste po mraku mogli koristiti LED svjetlo na mobitelu, tad aplikacija nema potrebe tražiti dopuštenje za pristup vašem mikrofonu, internetskom pretraživaču ili pak kameri, zar ne? Dakle, u takvim situacijama razmislite što ćete odobriti.

Ako u internetskom pretraživaču koristite prijavljeni Google račun, tad Google (dobronamjerno) prati vaše aktivnosti na webu. Na primjer, ako u tražilicu upišete novi automobil, neće svatko od vas dobiti isti rezultat, nego će se, prema vašim preferencijama, prikazati određeni (prilagođeni, a time i precizniji) rezultati. Sigurno ste sretni kad odmah nađete traženo, a ne da morate isprobavati nekoliko desetaka linkova prije nego što nađete ono što vam treba. Dakle, Google uči vaše navike te vam sugerira personalizirane rezultate. A time i ona četiri prva rezultata u tražilici, pored kojih piše da su oglas, prilagođena upravo vama. Ako pregledavate svoju sljedeću turističku destinaciju, putem remarketinga će vas takve reklame pratiti tjednima. Čak i kad idete na druga internetska mjesta ili pak na društvene mreže. Nećete ih se dugo riješiti, a usput će vam dolaziti ponude za zrakoplovne karte, rent-a-car kompanije, restorane na željenoj lokaciji…

Koja je negativna strana svega navedenog? Uz strah i nelagodu, to je zloupotreba prikupljenih podataka, naročito ako mobitelom plaćate karticama pri kupnji. Nitko vam neće pokucati na vrata, ne morate se toga plašiti, ali vam može digitalno pokucati i preuzeti vaš identitet ili određene podatke, ucijeniti vas. Djeca čak nisu svjesna ni kakvo zlo mogu učiniti drugom djetetu korištenjem kamere na mobitelu i dijeljenjem takvog sadržaja. Zbog toga Facebook, Viber, WhatsApp i mnogi drugi servisi traže od vlasnika potvrdu da imaju više od 13 godina. Kako bi koliko-toliko odgovorno postupali. 

Korištenje društvenih mreža je pak druga tema i tamo većina vrlo rado dijeli razne podatke o sebi, dajući lokaciju kretanja svima dostupnu. Mnogima je cilj pokazati apsolutno svaki svoj korak tijekom dana. Nažalost, mnogima profili nisu zaštićeni te su informacije dostupne i onima koji imaju zle namjere. Zaštitite sve svoje uređaje i aplikacije dvostupanjskim zaštitama, a sadržaje neka vide samo vaši prijatelji. Malo truda i riješit ćete sve kroz nekoliko minuta.

Kroz aplikacije i korištenje telefona ostavljamo i svoj otisak prsta, koristimo naše lice za otključavanje telefona. Iako se takve informacije u pravilu spremaju na telefon te se ne šalju dalje, instaliranjem raznih aplikacija možemo vrlo lako trećoj strani dopustiti pristup takvim podacima.

Kao što možemo otključati telefon na ova dva načina, moguće je na isti način otključati i naš stan, ured, vozilo… S tim da se obje biometrijske metode smatraju prilično nepouzdanima. Dakle, iako mislimo da je riječ o visokoj tehnologiji, ona je vrlo ranjiva i nesigurna te podložna malverzacijama. I dalje je najsigurnije rješenje dobra lozinka. 

Krećući se gradovima širom svijeta, vidjeli smo na tisuće kamera koje ne samo što prate promet, omogućuju policiji da reagira na prekršaj koji vizualno ustanove, nego koriste i vrlo moćnu umjetnu inteligenciju. Upravo ta kombinacija, umjetna inteligencija i kamera, može učiniti čuda. U djeliću sekunde moguće je uočiti ukradeno ili neregistrirano vozilo, što može biti i od pomoći policiji i vlasniku vozila, moguće je raspoznati kradljivca te tako upozoriti vlasnika trgovine ili benzinske stanice. Na gradskim trgovima moguće je u djeliću sekunde raspoznati na desetke ljudi, što također može biti korisno. Ali moguće je i zloupotrijebiti takve podatke kako bi se pratile i nevine osobe. 

Tehnologija može i pogriješiti te zbog njezine “male” pogreške možete završiti u zatvoru, na ispitivanju u policiji ili ostati privremeno bez svoje imovine. U novije je vrijeme jedno od traženijih zanimanja na tržištu rada Data Analyst, odnosno stručnjak za analitiku (velikih količina) podataka koji se prikupljaju na razne načine. Inače, prikupljeni podaci najčešće nemaju nikakvog smisla ako se selektivno ne obrade. Što znači da pristup mnogim podacima imaju i strojevi i ljudi. 

Uključite li Google karte na svojem pametnom telefonu, vidjet ćete u kojim je ulicama, avenijama i prometnicama trenutačno velika prometna gužva te saznati kako brže doći do odredišta ako je došlo do zastoja zbog prometne nesreće. Usluga funkcionira na principu anonimnog praćenja kretanja mobitela, a da to vlasnici ni ne znaju. 

Kina već dulje prati svoje građane, ali Kineze kao da to previše ne brine. Događa se to u novije vrijeme i u Rusiji, za nadzor onih koji su u samoizolaciji zbog koronavirusa, a slične mjere provodi i Izrael. U Poljskoj, na primjer, postoji mobilna aplikacija Kwarantanna Domowa, putem koje svi u samoizolaciji, nakon primljenog SMS-a, moraju napraviti selfie na balkonu ili pored prozora kako bi se provjerila njihova trenutačna lokacija. 

Krećući se prije nekoliko godina po kineskim gradovima, vidjeli smo mnoge osobe u vojnim i civilnim odorama, ali i izuzetno mnogo kamera. Tamo se pri svakom ulasku u podzemnu željeznicu skeniraju torbe, kao kad se ulazi u zrakoplov. I kamere imaju svoje mjesto u metroima. Već godinama špijunske kamere mogu biti ugrađene u gumbiće na košulji, u upaljač, kutiju cigareta… To je tehnologija koja je za male novce dostupna bilo kome. Možete zamisliti kakve su mogućnosti tehnologije koja se ne nudi za kupnju bilo kome. 

Vrlo često možete vidjeti Azijce kako hodaju s maskama na licu. Ne, ne plaše se oni zaraze od drugih. Čak obrnuto! U njihovu je kulturu utkan kućni odgoj koji podrazumijeva neširenje bilo kakve zaraze i zato nose maske kad su bolesni. Istodobno, mnogima je to u novije vrijeme i izlika da ne budu snimani. Ovu metodu s maskama na licu koriste i mnoge poznate osobe s tog dijela našega planeta kako ih obožavatelji ne bi zaustavljali. A znamo i da maske na licu nose žene kad im se ne da šminkati.

Za kraj, novi modeli pametnih telefona nemaju više mogućnost vađenja baterije, za što mnogi misle da je s razlogom kako bi se nadziralo ljude. Međutim, imali smo prilike koristiti mobitel s baterijom koja se može izvaditi, što smo i napravili jednom prilikom te slučajno saznali za dodatnu (skrivenu) bateriju koja je napajala mobitel još nekoliko sati. Dakle, ako mislite da ste sigurni vađenjem baterije, varate se. Generalni je savjet: probajte ostavljati što manje digitalnih tragova. Iako je to u novije vrijeme nemoguće. Pripazite i na kameru na vašem laptopu, koja vas nevino gleda. Možda biste mogli zalijepiti maleni papirić preko nje.