Nova svjetska logistička drama: Uz brodove s naftom dobivamo i pune brodove s automobilima koje nitko ne želi?!

Luke su popunile kapacitete, za nove automobile nema mjesta, a nema ni interesa kupaca

O jednom novom fenomenu javlja Bloomberg. Nedavno smo pisali o tankerima punima nafte koji plove oceanima kao mobilna skladišta. Proizvodnja je veća od potražnje, mnoga svjetska skladišta su puna pa je odlaganje na supertankerima jedino rješenje.

Sad se, međutim, javlja novi problem. Većina američkih luka popunile su svoje kapacitete, za nove automobile nema mjesta, a nema ni interesa kupaca. Brod Jupiter Spirit plovio je ispred obale Los Angelesa gotovo tjedan dana, od 24. travnja do 29. travnja, jer  tamošnja luka nije mogla primiti dvije tisuće novih Nissana i Infinitija koje je prevozio.

Luka je bila napučena drugim automobilima, mjesta nije bilo pa je brod morao kružiti… Sad se možda pitate, pa šest dana nije mnogo, zar ne? No, autoindustrija funkcionira po strogim rokovima. Cijeli lanac opskrbe i isporuke funkcionira tako da se ne gomilaju zalihe. Pandemija koronavirusa i gospodarska kriza promijenili su tu praksu.

Sličan je slučaj i s Hyundaijem, koji je pokrenuo proizvodnju u Južnoj Koreji, ali i njegovi su automobili zapeli u američkim lukama jer interesa kupaca nema…