Gdje su sada kruzeri: Satelitska snimka otkriva – grupirani na otvorenom moru!

Tvrtke-vlasnici kruzera nadaju se da će pokrenuti posao u lipnju, ali to djeluje poprilično optimistično

Industrija turističkih kruzera je na koljenima. Promet je stao, a na početku pandemije koronavirusa nacionalne vlade igrale su ping-pong s njima, seleći ih od jedne do druge države, ne primajući ih u luke, a na nekima od njih širila se i zaraza.

Ova industrija osiromašila je preko noći, boravak u lukama je skup, mjesta nema dovoljno, pa su cijele flote brodova trenutno na morima i oceanima. Satelitska snimka pokazuje jednu takvu flotu koja se nalazi ispred Bahama i čeka… Oko tog karipskog otoka formirana je cijela grupa kruzera koja se proteže desecima kilometara, a čine je brodovi u vlasništvu Carnivala, Celebrityja i Royal Caribbeana.

Ovakve scene mogu se vidjeti i u drugim dijelovima svijeta, nedaleko od obale Floride, Filipina… Po izvještajima svjetskih medija, na tim brodovima ostali su brojni članovi posade. Do 5. svibnja na brodovima u i oko američkih luka i oko Bahama ostao je još 57.000 članova posade. CNN javlja da mnoge države jednostavno nemaju financijske mogućnosti vratiti ih, a i sam povratak je logistička noćna mora zbog prorijeđenih zračnih letova. Većina zaposlenika primila je posljednju plaću krajem travnja i poslodavci ih više nemaju namjeru plaćati.

Tvrtke-vlasnici kruzera nadaju se da će pokrenuti posao u lipnju, ali to djeluje poprilično optimistično.