Negativni prekršajni bodovi: Siguran put prema ponovnom polaganju vozačkog ispita!

Tijekom dvogodišnjeg perioda samo dva puta odbijte alkotestiranje i na pravom ste putu za ukidanje i oduzimanje vozačke

Negativni prekršajni bodovi, propisani su zakonom  uz neke prometne prekršaje!  Primjerice, vozaču motornog vozila u evidenciju se upisuju tri negativna prekršajna boda ako je pravomoćnom  odlukom o prekršaju proglašen krivim za prekršaj koji se sastoji u tome što vozač drugom sudioniku u prometnoj nesreći ili osobi vlasniku oštećenog vozila ili druge stvari ne ostavi svoje podatke ili ne popuni Europsko izvješće i napusti mjesto prometne nesreće.  Inače za to djelo predviđena je novčana kazna u iznosu od tri do sedam tisuća kuna. To vam je kao na tv prodaji,  ukoliko u roku nekoliko minuta kupite određeni proizvod uz njega dobivate još i neki drugi. Samo što je to predviđeno kao neki privilegij uz koji vi kao profitirate, a negativni prekršajni bodovi posve su sigurno teret koji može dovesti još do većeg i tegobnijeg tereta. 

Zakon kaže kako su negativni prekršajni bodovi su pravna posljedica pravomoćne osude vozača motornog vozila za određene teže prekršaje u prometu. To što vi pojedini prekršaj u prometu uopće ne percipirate kao teži, kao što mnogi ne percipiraju „uopće“  da bi popunjavanje Europskog izvješća bilo od važnijeg značaja, zakonodavca ni sud ne diraju ni najmanje. 

Vozaču se za jedan prometni prekršaj može odrediti najviše 6 negativnih bodova. Što to vama znači?  Znači mnogo ukoliko bude uspješni u kolekcioniranju negativnih prekršajnih bodova.  Naime, mogli biste biti u prilici ponovno svoje vozačko znanje i umijeće prekontrolirati pri polaganju  vozačkog ispita. 

Vozaču koji je u razdoblju od dvije godine prikupio 12 negativnih prekršajnih bodova rješenjem će se ukinuti i oduzeti vozačka dozvola. Za mlade vozače propisano je 9 bodova. Osoba kojoj je vozačka dozvola ukinuta i oduzeta može ponovo polagati vozački ispit istekom roka od 2 godine od dana izvršnosti rješenja o ukidanju vozačke dozvole, nakon provedenog postupka osposobljavanja kandidata za vozače. Nemojte smetnuti s uma da taj proces ponovnog polaganja vozačkog ispita i košta! Sve ima svoju cijenu pa tako i uspješno kolekcioniranje negativnih prekršajnih bodova tijekom dvogodišnjeg perioda. Povrh toga uočite i zakonom propisan period „hlađenja“, odnosno „boravka na klupi“ osobe koja je tijekom dvije godine prikupila 12 negativnih prekršajnih bodova. Ne može se odmah na ponovno polaganje vozačkog ispita. Može se to učiniti tek nakon proteka dvije godine od dana izvršnosti rješenja o ukidanju vozačke! 

 Ako ste ljubitelj brzine i nije vam strano prekoračenje ograničenja i/ili vam se zna zalomiti da pod utjecajem alkohola vozite, nemojte se drznuti samouvjereno izreći kako se vama 12 bodova u dvije godine ne može dogoditi. Može vrlo jednostavno, tijekom dvogodišnjeg perioda samo dva puta odbijte alkotestiranje i na pravom ste putu za ukidanje i oduzimanje vozačke. Dva puta pravomoćno za to budite osuđeni i skupili ste traženih 12 bodova!  Impresivnih šest negativnih prekršajnih bodova  zakon propisuje i za vožnju pod utjecajem alkohola ako u krvi bude alkohola više od 1.50 g/kg. Prekoračenje brzine u naseljenom mjestu preko 50 km/h od dozvoljenog  također 6  bodova! Kao na natjecanju za pjesmu Eurovizije.  Tako, bod po bod ili više njih u pravomoćnoj presudi i evo vas ponovno na vozačkom ispitu! Kad sve zbrojite, lakše ih je skupiti nego što se čini! Osim toga uvijek ima ponovno i ponovno. Naime, nakon proteka dvije godine od dana pravomoćnosti odluke na temelju koje je počinitelj prikupio negativne prekršajne bodove, ti se bodovi prestaju uračunavati. Brišu se iz evidencije, kao da ih nikada bilo nije! Igra sakupljanja počinje ponovno!