Procedura na hrvatskim graničnim prijelazima: Što sve policijski službenici pregledavaju i traže?!

Prilikom ulaska granična policija od stranih državljana uzima i broj telefona kao i trajanje boravka te adresu planiranog smještaja u RH kako bi u slučaju potrebe strani državljani bili dostupni epidemiolozima

Na hrvatskim graničnim prijelazima (ulazak u državu) posljednjih dana stvaraju se kolone, čekanje nije predugo, ali ipak se čeka pa vozače zanima što se događa.  Ono što vrijedi zabilježiti je da se u vrijeme pandemije kornavirusa provode ozbiljnije kontrole, a vjerojatno nema mnogo hrvatskih građana koji će policiji zamjeriti na tome. Iz nekoliko izvora (ljudi koji su putovaili) dobili smo informaciju da jedan pregled vozila i putnika s iznozemnim tablicama traje desetak minuta. Dakle, pitali smo MUP što se sve kontrolira na graničnim prijelazima i dobili odgovor. Izmijenjenom Odlukom o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske omogućen je ulazak stranim državljanima u Republiku Hrvatsku ukoliko se radi o: poslovnim razlozima ili drugom gospodarskom interesu za RH i neodgodivim osobnim razlozima.
Ako se radi o poslovnom posjetu, državljani EU/EGP moraju na graničnom prijelazu pokazati dokumentaciju iz koje je vidljiv gospodarski interes za RH ili dokaz o interesu gospodarskog subjekta za ulazak te osobe ili poziv na poslovni sastanak. Pod tu kategoriju spada i dokaz o plaćenom smještaju ili rezervacija za apartman/hotel, ugovor o paušalnom zakupu prostora u kampu, rezervacija parcele u kampu, najam turističkog broda ili jedrilice, uplaćene ili dogovoreni turistički obilasci RH kao i čitav drugi spektar turistički aktivnosti, zatim suvlasnički udjeli u tvrtkama registriranim u RH, posjet stomatološkim ambulantama i sl.
Kod neodgodivih osobnih razloga strani državljani moraju imati dokumentaciju kojom se dokazuje posjedovanje nekretnine koja se nalazi u RH, plovila (moguće i nositelj leasinga), dokumentaciju iz koje je vidljivo da je dolazak u svrhu sahrane člana obitelji. Pod ovu kategoriju kao mogući razlog može biti i briga o članovima obitelji, poglavito onim starije životne dobi, dolazak zbog sudjelovanja na sudskim ročištima ili polaganja državne mature, dolazak do financijskih institucija ukoliko stranci primaju plaću ili mirovinu od RH poslodavca, vjenčanje člana obitelji i sl. 
Ovim je obuhvaćena većina trenutnih zahtjeva stranaca. Obzirom da su do 15. 6. 2020. g. na snazi smjernice EK u vezi ograničavanja nebitnih putovanja državljana trećih zemalja preko vanjskih granica EU, prema toj kategoriji putnika restriktivno se postupa, a uvjeti ulaska provjeravaju se s dodatnom pažnjom. Prilikom ulaska granična policija uz provjere gore navedene dokumentacije, od stranih državljana uzima i broj telefona kao i trajanje boravka te adresu planiranog smještaja u RH kako bi u slučaju potrebe strani državljani bili dostupni epidemiolozima. Navedenim kategorijama osoba neće se određivati mjera samoizolacije obzirom da tada ne bi mogli ispuniti svrhu posjeta već se moraju pridržavati preporuka i uputa HZJZ koje će dobiti na graničnom prijelazu.