Pravila: Pod kojim uvjetima druga osoba umjesto vlasnika može s vozilom na tehnički pregled?

Potpis vlasnika vozila punomoći nije potrebno ovjeriti kod javnog bilježnika, nije ekstremni pomak ali čovjeka veseli

Zakonom o dopuni Zakona o sigurnosti prometa na cestama s početka travnja 2020. reagirano je na Covid 19. Uredno je propisano kako se za vrijeme trajanja epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2, ne mora podnijeti zahtjev za produljenje roka važenja vozačke dozvole, a najdulje 30 dana od dana proglašenja prestanka epidemije. Izdana vozačka dozvola smatra se valjanom do isteka roka iz stavka 1. ovoga članka

Što je s prometnom dozvolom? Tu se ništa promijenilo nije! Nema produženja valjanosti prometne dozvole ni zbog Covida niti zbog bilo kojeg drugog razloga, bar što se zakona aktualnog tiče!

Zakon propisuje kako je vlasnik vozila dužan odjaviti vozilo ako ne izvrši produženje važenja prometne dozvole u roku od 15 dana od dana isteka važenja prometne dozvole.

Samo 15 dana! To je rok u kojem se tolerira ne važenje prometne dozvole. Tolerancija ne znači da smijete s takvim vozilom kud vam se prohtije! Stop! To nije to! Govorimo samo jedino i isključivo o toleranciji u kontekstu izostanka obveze da odmah nakon što vam je istekla prometna trčite odjavljivati vozilo. To petnaestodnevno razdoblje je razdoblje nakon kojeg zakon traži da odjavite vozilo. Ništa više, ništa manje! Ukoliko je vozilo uništeno ili otpisano ili ako je vozilo otuđeno ili nestalo, tada je rok za odjavu 30 dana.

Tih 15 dana iznimno je kratak rok, ako zbog bilo kojeg razloga niste u mogućnosti poduzeti aktivnosti vezane uz produženje valjanosti prometne dozvole. Ne moraju se razlozi zbog kojih baš vi osobno kao vlasnik ne možete u stanicu za tehnički pregled radi tehničkog pregleda vozila odnosno produženja prometne dozvole svoditi na COVID- 19, odnosno samoizolaciju. Bile su te situacije poznate i priznate i prije ove epidemije. Čovjek, vlasnik vozila ne može osobno na vrijeme produžiti prometnu zbog bolesti, putovanja, izbivanja ili nekog možda posve trivijalnog razloga. Može vam se jednostavno ne dati. Puka lijenost može biti u igri.

Kako prije epidemije tako i danas umjesto vlasnika to može učiniti druga osoba. Bitno je imati čovjeka od povjerenja kako inače u životu tako i za produženje prometne, odnosno tehnički pregled vozila. Bitno je samo imati ključeve vozila i potrebnu dokumentaciju! Vlasnik vozila mora znati gdje mu je važeća osobna, gdje su ključevi vozila, gdje mu je prometna i to predati drugoj osobi da za njega obavi taj sitni poslić. Može i na temelju punomoći, nema problema!

Naime, ako vlasnik vozila osobno obavlja produženje prometne dozvole i tehnički pregled mora pri tom imati osim relevantnog dokumenta koji se tiče vozila i osobnu iskaznica s upisanim osobnim identifikacijskim dokumentom (OIB), kako bi dokazao svoj identitet. Ukoliko ima važeću staru osobnu iskaznicu bez OIB-a tada mora ponijeti neki drugi javnim dokumentom koji sadrži oib ili potvrda o osobnom identifikacijskom dokumentu (OIB), ukoliko taj čuveni i sve potrebni OIB nije upisan u informatički sustav.

Ako druga osoba umjesto vlasnika dolazi na tehnički pregled ona osim svoje osobne iskaznice temeljem koje će se utvrditi tko je to konkretno dovezao vozilo, mora imati i onu gore navedenu valjanu iskaznicu vlasnika vozila ili punomoć vlasnika vozila iz koje proizlazi da je upravo ta osoba ovlaštena obaviti te radnje za vlasnika. Zgodno je, uzgred budi rečeno što se više za prodaju vozila ne traži da na kupoprodajnom ugovoru potpis prodavatelja ne mora biti ovjeren kod javnog bilježnika. Imajući to u vidu, ako može prodaja bez javnog bilježnika može i produženje prometne, odnosno obavljanje tehničkog pregleda. Potpis vlasnika vozila dakle, na toj punomoći nije potrebno ovjeriti kod javnog bilježnika, nije ekstremni pomak ali čovjeka veseli!