Prometni prekršaji: Što možete navesti u žalbi, a pomoći će vam u njezinom usvajanju?!

U jednom konkretnom slučaju prvenstveno su uzete olakotne okolnosti koje se tiču priznanja prekršajnog djela i izostanka štetnih posljedica

Sve ima svoju cijenu. Nestrpljenje također! Nestrpljenje vezano uz želju da se sjedne „za volan“ prije nego vozačka bude „u džepu“ doista ima svoju javno dostupnu cijenu. Cijena je paprena. Vjerovali ili ne zakon propisuje kaznu zatvora do čak 60 dana ili novčanu kaznu od 10.000,00 do 20.000,00 kn za osobu koja u prometu na cesti upravlja motornim vozilom prije stjecanja prava na upravljanje. Luda želja da se poleti iz gnijezda prije vremena silno je skupa. Vozaču motornog vozila u evidenciju se upisuje značajnih šest negativnih prekršajnih bodova ako je pravomoćnom odlukom o prekršaju proglašen krivim za taj prekršaj! Ponavljači imaju specijalni tretman. Naime, vozaču koji je proglašen krivim za taj prekršaj izreći će se zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od minimalno 6 mjeseci ako je prekršaj počinjen drugi put, a najmanje 12 mjeseci ako je prekršaj počinjen treći odnosno svaki sljedeći put.

Dođe čovjeku da se zamisli! Ne zna se što je gore impresivni novčani iznos ili dvomjesečni boravak u zatvoru s jedne strane ili pak često vidljive situacije da osobe bez vozačke po prometnicama siju smrt i stvaraju invalide, s druge tamne strane.

Osobe iz klase optimist pogledat će ove kazne s vedrije strane i naglasiti kako je to samo zakonska mogućnost i kako neće sud odmah posegnuti za najgorim scenarijem i strpati nestrpljivog u zatvor! Razuvjerit ćemo vas. Kazne zatvora doista se izriču zatečenima u upravljanju vozilom prije stjecanja prava na upravljanje vozilom. Tko ne vjeruje, sudska praksa mu može biti izvor spoznaje. Prekršajni sud u Šibeniku presudom Pp P-2624/16 od 10. travnja 2018. izrekao je primjerice upravo kaznu zatvora u trajanju od 30 dana takvom nestrpljivom“ vozaču.

Smrači se svakom iole normalnom čovjeku kada na papiru uz svoje ime ugleda riječ zatvor! Nije to lako. Ograničavanje slobode, boravak u zatvorenom prostoru pod posebnim režimom te smještaj u četiri zida s potencijalno nedruželjubivim ljudima tijekom stanovitog vremenskog perioda tjera u ozbiljan očaj!

Naravno da se u takvim situacijama poseže za svim dopuštenim i raspoloživim sredstvima! Zatvor je to! Valja sve spoznaje i snage staviti na hrpu. Sve poduzeti samo da se nekako zatvor izbjegne. Žaliti se nema druge! Lakše reći nego učiniti s uspjehom! Ono što sve koji se kane žaliti zanima je kako to učiniti s uspjehom. Što točno napisati a da žalba bude uspješna? Što navesti a da viši sud uvaži žalbu! Lako je žaliti se, ali žaliti se s uspjehom to je cilj! Pomoći ćemo vam. Tijekom svakog prekršajnog postupka kontinuirano i dosljedno ističite sve olakotne okolnosti. Sve što bi vam moglo biti od koristi, sve što bi vam moglo ići na ruku, sve zbog čega bi vas sud mogao milostivo ili milostivije tretirati. Što to konkretno znači? Koji navodi, koje okolnosti imaju prolaz? Što točno napisati, kako se ponašati? Odgovor na ta pitanja najbolje pružaju presude Visokog prekršajnog suda kojima su žalbe kao osnovane prihvaćene i pobijane presude preinačene, tako da je izrečena blaža kazna.

Bez okolišanja. Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske presudom Pž- 333/2019 od 31. srpnja 2019. preinačio je prvostupanjsku presudu kojom je okrivljeniku izrečena kazna zatvora u trajanju od 30 dana zbog upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje i zamijenio je novčanom kaznom od 5.000,00 kn. Što je to naveo okrivljenik u žalbi a što je drugostupanjski sud uvažio i utvrdio da je prvostupanjski sud izrekao prestrogu prekršajnu sankciju tj. kaznu zatvora? Prvenstveno su uzete olakotne okolnosti koje se tiču priznanja prekršajnog djela i izostanka štetnih posljedica. Vrednovan je i izostanak bilo kakve druge kažnjavanosti, naknadno polaganje vozačkog ispita B kategorije (ranije nije imao sredstava za auto školu jer je bio lošeg imovinskog stanja), briga o bolesnim roditeljima, obveze uzdržavanja. Znači tako i vi. Želite li blažu kaznu, potrudite se! Ukoliko ste doista počinili prekršajno djelo, odnosno nije moguće dokazati da niste, priznajte! Priznajte i duboko se kajte. Izrazite žaljenje. Ukažite na izostanak štetnih posljedica ako ih doista nije bilo, odnosno navedite da ste dragovoljno uklonili sve štetne eventualne posljedice. Iznesite da već samo vođenje prekršajnog postupka i te kako edukativno i poticajno djeluje na vas i da ćete se ubuduće kloniti počinjenja prekršaja. Neka to ne bude puka fraza za potrebe suda, doista se zamislite nad sobom! Naglasite raniju nekažnjavanost i nesklonost počinjenju prekršaja. Ukažite na loše imovinsko stanje ukoliko ste doista lošeg imovnog stanja. Ne zaboravite dokaze. Iznesite i obiteljske prilike ukoliko su teške, obveze uzdržavanja, obveze koje se tiču ispunjavanja radnih zadataka vašeg radnog mjesta ako bi izrečenom sankcijom vaš radni odnos bio doveden u pitanje. Iznesite sve što vam može koristiti. Uvjerite sud da se i blažom sankcijom u vašem konkretnom slučaju postiže svrha kažnjavanja i da niste osoba sklona činjenju prekršaja bilo koje vrste. Poduzmite i istaknite sve da sud bude uvjeren kako je počinjeni prekršaj uistinu usamljeni incident u vašoj biografiji koji vam iznimno teško pada i bez bilo kakve sankcije suda, a osobito one koja vam je izrečena. Posebna napomena! Ne čekajte žalbeni postupak da bi sve ovo iznijeli i dokazali. Olakotne okolnosti konstantno ističite i dokazujte još u prvostupanjskom postupku.

Na kraju, molimo vas vozite sigurno i ne dovodite se u situacija da su vam žalbe potrebene!