Automobili uskoro dobivaju novi sustav: U posljednjoj fazi testiranja je radar koji ‘vidi’ iza ugla!

To će automobilima omogućiti da vide predmete koje današnji senzori lidara i kamera ne mogu zabilježiti

Znanstvenici sa Sveučilišta Princeton stvorili su novi radarski sustav koji omogućuje automobilima otkrivanje ostalih vozila u pokretu, isto kao i pješaka koji se nalaze iza ugla, a sve s ciljem kako bi se izbjegli sudari.Sustav, koji se lako integrira u današnja vozila, koristi Dopplerov radar za odbijanje radio valova s površina poput zgrada i parkiranih automobila. 

Signal radara udara u površinu pod kutom, što znači da se njegov odraz odbija od površine kao kada kuglica udara o zid bazena. Signal će zatim krenuti „udarati“ predmete skrivene iza ugla. Neki od tih signala odbijaju se nazad, a detektori montirani na automobilu u pokretu mogu ih pokupiti, omogućujući sustavu da vidi predmete iza ugla te registrira kreću li se ili stoje.

– To će automobilima omogućiti da vide predmete koje današnji senzori lidara i kamera ne mogu zabilježiti, na primjer, dopuštajući samovozećem vozilu da vidi opasno raskrižje – rekao je Felix Heide, docent informatike na Sveučilištu Princeton i jedan od istraživača.

– Radarski senzori su također relativno jeftini, posebno u usporedbi s laserskim senzorima, te se omogućava njihova masovna proizvodnja – nastavio je Heide.