VIDEO: Pogledajte kako će prerezati nasukani brod! Prevozio je 4200 Hyundaija i Kija!

Iznad broda će parkirati ogromnu dizalicu, koja ima i pilu. Nju će podvući ispod broda i prepiliti ga u osam dijelova potezanjem lijevo-desno

Ubrzo nakon što je 8. rujna prošle godine zaplovio iz luke u Brunswicku u američkoj saveznoj državi Georgija brod MV Golden Ray, natovaren s 4200 novih Hyundaija i Kija, prevrnuo se na bok. Dvjesto metara dugačak brod (porinut je 2017. godine u Južnoj Koreji) i danas je na mjestu na kojem se nasukao. Žrtava na sreću nije bilo, a lokalnim vlastima ostao je ogroman problem koji treba ukloniti.

Iz broda su ispumpani gorivo i ulje, koji su mogli onečistiti okoliš, a neko vrijeme se razmišljalo što s njim. Na kraju je izabrana tehnološki zahtjevna opcija: brod će poput štruce kruha prerezati velikom pilom i u segmentima ga ukloniti.

Iznad broda će parkirati ogromnu dizalicu, koja ima i pilu. Nju će podvući ispod broda i prepiliti ga u osam dijelova potezanjem lijevo-desno. Pritom će prepiliti i brojne automobile. Tijekom ove operacije očekuju se brojni požari, a u blizini će biti i specijalni timovi koji će skupljati ulje i gorivo koje će istjecati u more.

Svi segmenti broda potom će biti transportirani dalje od obale i obačeni na dno oceana…