HAK: Prometna prognoza za vikend 17. – 19. srpnja!

Već proteklog vikenda bilo je nešto više prometa na našim cestama, što se najviše vidjelo na graničnim prijelazima i na autocestama

Tijekom ove ljetne sezone, zbog neuobičajenih okolnosti dosadašnja prometna slika bila je puno mirnija nego što smo to navikli proteklih godina. Već proteklog vikenda bilo je nešto više prometa na našim cestama, što se najviše vidjelo na graničnim prijelazima i na autocestama.

Vjerujemo da će sljedećih nekoliko vikenda, ukoliko se nešto ne dogodi, veći broj turista iz europskih država ući u našu državu i zaputiti se na mjesta na obali gdje će provesti svoj godišnji odmor ili će proći kroz Hrvatsku prema svojim ljetnim odredištima.

Značajniji priljev vozila očekujemo već danas, 17. srpnja, osobito na graničnim prijelazima i glavnim cestovnim pravcima, dok se najznačajniji broj turista očekuje tijekom subote, 18. srpnja, cijelog dana u oba smjera, te u nedjelju, 19. srpnja pretežno u povratku.

Osim motoriziranih državljana iz zapadnoeuropskih država, mnogi će Hrvati krenuti na ljetni odmor put Jadrana, a prije polaska vrlo je važno znati što nas čeka na putu kako bismo to mogli izbjeći.

U smjeru mora najgušći promet bit će u subotu od 4 do 16 sati, a u smjeru unutrašnjosti tijekom nedjelje već od 9 sati.

Ako se odlučite na putovanje tijekom ovog vikenda, prvi je savjet da provjerite kakvo je trenutno stanje u prometu na www.hak.hr, na HAK smartphone aplikaciji dostupnoj za sve platforme ili u Informativnom centru HAK-a pozivom na 072 777 777.

ZABRANE ZA TERETNA VOZILA NAJVEĆE DOPUŠTENE MASE IZNAD 7,5 TONA

Tijekom predstojećeg vikenda zabrane su:

  • subota, 18. srpnja od 4 do 14 sata i
  • nedjelja, 19. srpnja od 12 do 23 sata

Zabrana se odnosi na važnije državne ceste: DC8 (Jadranska magistrala), DC9 (Metković-Opuzen), DC21 (Kaštel-Kanfanar), DC23 (Žuta Lokva-Senj),… pa se na tim cestama očekuje i nešto protočnija vožnja. Zabrane nema na autocestama kao niti na državnoj cesti 1, Ličkoj magistrali. Više o tome može se pročitati na stranici gdje se nalazi Kalendar zabrana za motorna teretna vozila za 2020. godinu.

SAVJETI HAK-a

Zbog gužvi i ljetnih temperatura, predlažemo da na put prema moru ne krećete tijekom subote prijepodne, nego u poslijepodnevnim ili večernjim satima, zbog nižih temperatura, ali i zbog slabijeg prometa. U smjeru unutrašnjosti, treba izbjegavati nedjelju u poslijepodnevnim satima.

Kako bismo sebi i svojim suputnicima olakšali putovanje važno je:

  • imati dovoljnu količinu tekućine (najbolje vode ili negaziranih sokova);
  • odmoriti se i redovito se zaustavljati na za to predviđenim odmorištima;
  • pravilno regulirati klima uređaj u vozilu;
  • dobro se informirati;
  • uživati u odlasku na odmor

Osim ovih činjenica ne smijemo zaboraviti niti našeg limenog ljubimca kojeg moramo pripremiti za vožnju tijekom ljeta, odnosno kad njime odlazimo na duže putovanje. U slučaju da ipak imate problema s vozilom, naši mehaničari i vozači vučnih službi dežuraju danonoćno, a pozivom na 1987, svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila.