Informacija iz HAC-a: Savjeti za sigurno putovanje autocestama u vrijeme pandemije koronavirusa!

Ako ne postoje ograničenja u kretanju, na put po mogućnosti krećite vlastitim vozilom čime ćete izbjeći mogućnost izlaganja zarazi, ali i skratiti trajanje putovanja

Hrvatske autoceste objavile su savjete za sigurno putovanje pa vas molimo da ih pročitate:

Premda vrijeme epidemije nije trenutak za putovanje, ponekad ga ne možemo izbjeći, posebice ako ste profesionalni vozač, prijevoznik ili zbog poslovnih i obiteljskih razloga morate na put. Najvažnije u planiranju putovanja jest kontinuirana informiranost, posebice praćenje preporuka Kriznog stožera Civilne zaštite, službene stranice o koronavirusu, prometnih informacija HAC-a, HAK-a ili praćenje mjera zabrane kretanja koje u izvanrednim okolnostima može izdati MUP.

Ako ne postoje ograničenja u kretanju, na put po mogućnosti krećite vlastitim vozilom čime ćete izbjeći mogućnost izlaganja zarazi, ali i skratiti trajanje putovanja. Hrvatskim autocestama svaki dan prolazi više od 115.000 vozila od kojih većina još uvijek cestarinu plaća gotovim novcem i karticama, tj. ostvaruje kontakt s našim djelatnicima pa kada putujete autocestama, preporuka je koristiti ENC, odnosno beskontaktnu naplatu cestarine.

Ako nemate ENC možete ga kupiti u našim prodajnim uredima te vas molimo da prilikom čekanja u redu održavate razmak od barem 1 metra, a kod razgovora s djelatnicima razmak od 1,5 metra.

Ukoliko već koristite ENC Hrvatskih autocesta preporučamo da nadoplatu ENC računa izvršite putem internet bankarstva ili Aircash aplikacije.

KUPNJOM, KORIŠTENJEM I NADOPLATOM ENC-A PREMA OVIM UPUTAMA ŠTITE SEBE, NAŠE DJELATNIKE I VAŠE BLIŽNJE.

Nadalje, tijekom putovanja uputno je primijeniti nekoliko jednostavnih mjera samozaštite poput korištenja jednokratnih rukavica tijekom punjenja goriva i dodirivanja površina na pumpama ili dezinfekcije volana, mjenjača i drugih površina unutrašnjosti vozila. Mjere možemo primijeniti upotrebom vlažnih maramica i sredstava za dezinfekciju ruku, a bez obzira što se nalaze u asortimanu gotovo svake benzinske postaje na autocestama, korisno je krenuti na put s paketom maramica za dezinfekciju i jednokratnih rukavica za domaćinstvo.

Pojačano održavanje osobne higijene vrijedi i prilikom zadržavanja na odmorištima, benzinskim postajama i drugim javnim prostorima. Također, u slučaju kvara vozila te potrebe za asistencijom djelatnika HAC-a ili vučne službe, preporuča se izbjegavanje rukovanja i bliskog kontakta.

Naposljetku, na put ne krećite ukoliko osjećate moguće simptome zaraze koronavirusom, pratite preporuke nadležnih službi, vozite odgovorno i brinite o svom zdravlju.