Električne punionice postaju i važno turističko pitanje: Njemački TÜV Süd ocijenio je i situaciju u Hrvatskoj!

Austrija, Švicarska i Francuska imaju mrežu koja je slično i dobro razvijena kao i u Njemačka

Idete na odmor s električnim automobilom? Raspon, punjenje, priključak, plaćanje – je li to uopće moguće? Nema problema, kaže TÜV Süd iz Munchena i prenosi savjete koji dolaze od njegovog stručnjaka. Mreža stanica za brzo punjenje dobro je razvijena u mnogim državama, a u nekima poput Hrvatske punionice nisu raprostranjene. To je ono o čemu ćemo morati razmišljati u bliskoj budućnosti jer će sve više turista u Hrvatsku dolaziti električnim automobilima.

Tko planira svoj godišnji odmor u Nizozemskoj ili Skandinaviji, bit će iznenađen kako glatko funkcionira električna vožnja, navodi TÜV Süd (TÜV-ovi su njemačke i austrijske tvrtke koje pružaju usluge pregleda vozila i certificiranje proizvoda) i dodaje da imaju znatno bolje mogućnosti punjenja nego drugdje. 

U TÜV Süd-u napominju:

– Austrija, Švicarska i Francuska imaju mrežu koja je slično i dobro razvijena kao i u Njemačka. S druge strane, za putovanja na jug kontinenta trebali biste se informirati o postajama za punjenje na vašoj ruti, kao mjeru opreza zbog recimo „tanke“ infrastrukture. Jedino prema jugu, na primjer, u Italiji ili Hrvatskoj, mreža postaje sve rjeđa. Zato bi svi koji rezerviraju svoja odredišta preko interneta trebali prije puta provjeriti gdje i kako se može puniti na ruti – rekao je stručnjak iz TÜV Süd-a Volker Blandow.

Standard punjenja na kontinentu čvrsto je definiran europskim sporazumom o kombiniranom sustavu punjenja (CCS). To znači: priključci i postupak punjenja su standardizirani. A navigacijski sustav pokazuje gdje je sljedeća stanica za punjenje. Međutim, pristupne kartice i platni sustavi još nisu standardizirani. Stoga je uvijek dobra ideja saznati više o međunarodnim opcijama od pružatelja električne mobilnosti.