Punjenje električnih automobila korištenjem produžnih kabela je opasno!

ko imate električni automobil ili ga planirate nabaviti - treba pratiti upute proizvođača i koristiti kabele koje ste dobili uz vozilo

Električni automobili donose i sasvim novi tip problema. Kod motora s unutarnjim sagorijevanjem je jasno – kad je rezervoar prazan odete na benzinsku stanicu, natočite, teška srca platite i vrijeme je za nastavak putovanja. S električnim automobilima je drugačije, mreža punionica još nije razvijena, a i vremena punjenja su neusporedivo duža. U Hrvatskoj imamo sreću pa su punionice još besplatne, ali neće tako još dugo.

Uglavnom, većina korisnika koja se odlučuje za mnogo sporije, ali komfornije punjenje u vlastitim gražama ili u dvorištima često griješi, a ti propusti mogu biti kobni. Organizacija koja se bavi prometnom sigurnošću, Electrical Safety First, provela je istraživanje u Velikoj Britaniji i došla da podatka da 74 posto vlasnika električnih automobila i plug in hibrida puni svoja vozila u dovorištima na opasan način, često koristeći jedan ili više produžnih kabela.

Takvo punjenje je opasno jer se produžni kabeli često pregrijavaju i može doći do požara, pa i električnog udara. Ako imate električni automobil ili ga planirate nabaviti – treba pratiti upute proizvođača i koristiti kabele koje ste dobili uz vozilo, odnosno ako vam je utičnica daleko treba pronaći drugi način za punjenje – povezivanje kabela i utičnice koju ste dobili uz, na primjer, plug in hibrid i produžnog kabela nije dobra ideja.