Novi sustav u automobilima: Radar koji mjeri istrošenost guma!

Radari milimetarskih valova danas su uobičajeni u vozilima. Koriste se za izbjegavanje sudara, kao i za tempomat i ostale takve značajke

Istraživači sa Sveučilišta Carnegie Mellon napravili su odličan posao dodajući funkciju mjerenja istrošenosti guma u automobile. Kada se gume istroše, gube trakciju, posebno za vrijeme hladnih dana. Zato ovo predstavlja veliku sigurnost za pješake i vozače.

Nakon nekoliko eksperimenata s Bridgestoneom, tim se odlučio koristiti radarskom tehnologijom. Radarski uređaj postavljen je uz gumu, na luk blatobrana.

Prabhakara je rekao,

– Radari milimetarskih valova danas su uobičajeni u vozilima. Koriste se za izbjegavanje sudara, kao i za tempomat i ostale takve značajke. Naš sustav nudi te radare za osjetljivost habanja guma.

Ova tehnika koristi rotaciju guma za povećanje razlučivosti radara koja im omogućuje mjerenje milimetarskih promjena. Također, ugradili su aluminijske dodatke u gumu koji služe kao markeri. Oni pomažu radaru da dobije reflekciju uvjetima slabe vidljivosti, poput prašnjavih ili snježnih cesta. Sustav, osim istrošenosti, otkriva strane predmete (poput čavlića) koji su se zaglavili u gumama s velikom preciznošću. Ovaj indikator Bridgostone planira koristiti u serijskoj proizvodnji, ali potrebno je još neko vrijeme za prilagodbu.