Vozačka dozvola: Znate li kako su označena zdravstvena ograničenja?!

Kada je riječ o zdravstvenim ograničenjima tj. zdravstvenim razlozima trebate vidjeti koji vam kod piše i znat ćete što to točno znači

Koliko je osoba uočilo kako je s desne strane vozačke plastične kartice ekstra sitnim rozim slovima ispisan termin vozačka dozvola na preko dvadeset jezika. Nekadašnja velika papirnata preklopna roza vozačka dozvola imala je otipkane podatke daleko većim slovima! Tko je trebao kakvo pomagalo, slušni aparat, leće ili naočale to je na trećoj stranici jasno pisalo! U rubrici napomena nije rijetkost bio utipkan tekst: ponovni liječnički pregled nošenje naočala ili leća spec. 2! Znali ste što vam je za činiti po isteku valjanosti! Policijski službenik jasno je mogao očitati trebaju li ga vaše oči gledati kroz naočale ili ne, čim bi bacio pogled na vozačku!

Međutim, sada takvog teksta na plastičnim vozačkim dozvolama više nema! Što ne znači da ste doživjeli čudotvorno ozdravljenje samim izdavanjem nove vozačke dozvole. Znate li što vam je upisano u rubriku br. 12. plastične/kartične vozačke dozvole? Je li vam išta upisano? Znate li da uopće postoji rubrika br. 12. Pomoći ćemo, to je ona posljednja na poleđini vozačke. Piše neki broj? Nije to broj, to je kod! Znate li što znače kodovi u rubrici 12 vozačke dozvole? Ukoliko imate neko ograničenje zbog zdravlja, bilo bi doista dobro znati što znače, a sve zbog mogućih posljedica! Nemojte reći da niste znali i da vas nitko upozorio na to nije.

Svi odgovori na tu temu kodova nalaze se u Pravilniku o vozačkim dozvolama. Zdravstvena ograničenja navedena u uvjerenju o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje vozilima, prilagodbe vozila, ograničenja uporabe vozila, upravna ograničenja i nacionalna ograničenja upisuju se kod kategorije odnosno kategorija na koje se odnose pod brojem 12 na poleđini Obrasca 1. u kodiranom obliku sukladno Popisu podataka i ograničenja u kodiranom obliku.

Kada je riječ o zdravstvenim ograničenjima tj. zdravstvenim razlozima trebate vidjeti koji vam kod piše i znat ćete što to točno znači. Svakom je jasno kako nije svejedno da li su mu propisane samo naočale ili samo kontaktne leće ili pak postoji opcija ili – ili, odnosno pokrivalo za oko. Značenje kodova koji se tiču vozača (zdravstveni razlozi) je sljedeće:

01.01 Naočale

01.02 Kontakna leća (kontaktne leće)

01.05 Pokrivalo za oko

01.06 Naočale ili kontaktne leće

01.07. Posebno optičko pomagalo

02. Slušno pomagalo/pomagalo za sporazumijevanje

03. Proteza/ortoza za udove

03.01. Proteza/ortoza za gornje udove

03.02. Proteza/ortoza za donje udove

Postoje dakako i kodovi koji se tiču prilagodbe vozila, ograničenja uporabe vozila, upravna ograničenja i nacionalna ograničenja. Zavirite u rubriku br. 12. na poleđini vozačke dozvole, možda niste ni uočili da vam je upisan neki kod, a njegovo značenje nikako nije nevažno.