Concorde ima nasljednika: Letjet će brzinom većom od 2000 km/h, a poznato je kada bti trebao krenuti u promet!

Prošle je godine United Airlines objavio da ulaže tri milijarde dolara u narudžbu zrakoplova Overture

Legendarni nadzvučni putnički zrakoplov Concorde napokon će dobiti nasljednika. Boom Supersonic tvrdi da će Overture letjeti dvostruko brže od današnjih putničkih zrakoplova i moći će letjeti od New Yorka do Londona za samo ti i pol sata, odnosno postizat će brzinu od 2040 km/h. Kompanija sa sjedištem u Coloradu kaže da će Overture nositi između 65 i 80 putnika. Zrakoplov će također pokretati 100 posto održivo zrakoplovno gorivo (SAF) i tvrtka očekuje da će krenuti u proizvodnju prototipa do 2024. godine.

U odnosu na prijašnje koncepte smanjen je broj putnika, a iz tvrtke dolazi informacija da je to zbog reduciranja potrošnje goriva i buke. Overture će imati tiši nadzvučni udar od Concordea što znači da će imati manje ograničenja kada leti iznad naseljenih područja. No treba spomenuti da će avion iznad kopna morati letjeti brzinom manjom od jednog macha. Tvrtka kaže da zrakoplov nema naknadno sagorijevanje i da će imati prvi automatski sustav za smanjenje buke na svijetu. To znači da sa svoja četiri motora ne bi trebao biti glasniji od konvencionalnih zrakoplova tijekom polijetanja.

Prošle je godine United Airlines objavio da ulaže tri milijarde dolara u narudžbu zrakoplova Overture. Boom Supersonic očekuje početak testiranja oko 2026. godine i nada se da će biti operativan do 2029. godine.