Tehnologija: Prometnim kamerama nije potreban blic da bi vas snimile po noći!

Tamo gdje nema osvjetljenja, kamera će i dalje snimati bez blica pomoću infracrvenog modula

Nekoć biste, vozeći se europskim cestama, prenuli iz letargije gomilanja kilometara kad bi vas blic kamere upozorio da ste prebrzi. Nakon toga biste osjetili nelagodu, koja bi trajala danima, ponekad sve do trenutka dok vam poštar ne bi uručio pozdrave iz Njemačke, Austrije ili nalog iz Hrvatske.

Tehnologija kamera ide dalje, kao i sve ostalo… Na primjeru Jenoptikove jedinice VECTOR SR, koja je predstavljena prošle godine, najbolje se vidi kako napreduje tehnologija namijenjena detektiranju i kažnjavanju prebrzih vozača.

Već je na prvi pogled vidljivo da su dimenzije Jenoptikovog proizvoda smanjene, odnosno nema više velike kutije u kojoj je cijeli susstav. Cijela je radarska kamera toliko lagana (8 kg) da će biti montirana na tanki i langani stup, koji u slučaju naleta vozila neće izazvati veća oštećenja, ili na bilo koji postojeći dio cestovne infrastrukture. Tamo gdje nema osvjetljenja, kamera će i dalje snimati bez blica pomoću infracrvenog (VECTOR IR) modula. Sama kamera i infracrveno svjetlo povezni su bežičnom vezom. Potrošnja električne energije je iznimno niska. Kamera ima i automatski čitač registarskih oznaka automobila.

Kamera njemačkog proizvođača, osim brzine vozila, ima i mogućnost praćenja prolaska kroz crveno svjetlo na semaforu te prestizanja na punoj bijeloj crti.