Zakon i važna sudska presuda su jasni: Što ako odbijete alkotestiranje?! Što ako želite vađenje krvi, a ne puhanje u alkometar?!

Onog trenutka kada je okrivljenik odbio alkotestiranje, službena osoba nije u obavezi voditi ga na vađenje krvi i urina radi ispitivanja prisutnosti alkohola u organizmu

Sloboda ljudske volje i sloboda ljudskog izbora između dviju ili više mogućnost ulazi u kategoriju tema o kojima su mnoge učene glave štošta mudro kroz povijest izrekle i zapisale. Zakonodavac također u obzir uzima slobodu ljudskog izbora. Ukoliko je riječ o sigurnosti premeta na cestama i propisima koji je uređuje to se svodi u konačnici na propisivanje sankcije ukoliko svojom slobodnom voljom izaberete ne pridržavati se onoga što je zakonodavac propisao.

Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje sankcije za one koji svojim vlastitim izborom između da i ne, odluče odbiti se podvrgavanju ispitivanju ili liječničkom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina. Mislimo dakako na uporabu odgovarajućih sredstava i uređaja (alkometar i dr.) radi utvrđivanja prisustva u organizmu alkohola, droga ili lijekova, a potom, po potrebi, i odvođenje u zdravstvenu ustanovu na vađenje krvi i uzimanje urina ili na liječnički pregled. Molim da posebnu pažnju posvetite zakonskom terminu „a potom, po potrebi“! Bitno je!

Tko odluči manifestirati svoju mogućnost izbora na način da kaže jedno jasno i glasno ne i ponovno ne, tom nekima „mrskom i ponižavajućem“ činu puhanja, odnosno uzimanja krvi ili krvi i urina, mora znati što ga čeka. Vozač motornog vozila i instruktor vožnje koji odbije podvrgnuti se ispitivanju ili liječničkom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina kanit će se novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 do 20.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana. No to nije sve! Ima i „bonus“! I to kakav! Vozaču koji je proglašen krivim za prekršaj iz stavka 9. čl. 282. Zakona o sigurnosti prometa na cestama izreći će se zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje šest mjeseci, ako je prekršaj počinjen drugi put. Ukoliko je prekršaj počinjen treći odnosno svaki sljedeći put propisana je zabrana od najmanje 12 mjeseci. Ni to nije sve. Ima još, vozaču motornog vozila se u evidenciju upisuje šest negativnih prekršajnih bodova ako je pravomoćnom odlukom o prekršaju proglašen krivim za prekršaj iz čl. 282. st. 9. Jedno ne i to je dovoljno za „šesticu“, ne na lotu nego u evidenciji! Mala aktivnost je doista posve dostatna za tako impresivni „kompletić“ sankcija! Molim vas uzmite u obzir, nitko vas ne kažnjava u ovom slučaju zato što ste „pijani i/ili drogirani“! Kažnjavaju vas zato jer ste rekli ne! Vi mislite da imate mogućnost izbora! Tome doista jest tako, samo ovaj izbor ima svoju cijenu.

Neki jednostavno ne žele puhati! Ne žele! Ne vjeruju alkometru! Međutim, žele da im se vadi krv, odnosno uzme urin. Oni također biraju ili misle da im je u tom slučaju također ostavljena mogućnost izbora. Između puhanja s jedne strane i vađenja krvi, odnosno uzimanja urina s druge, biram ovu drugu opciju. Međutim, ako se u obzir uzme stajalište Visokog prekršajnog suda (Presuda Pž14834/2011 od 29. 4. 2014.)

„Onog trenutka kada je okrivljenik odbio alkotestiranje, službena osoba nije u obavezi voditi ga na vađenje krvi i urina radi ispitivanja prisutnosti alkohola u organizmu, jer do primjene ove metode može doći samo ako ispitanik, kod kojeg je prisutnost alkohola utvrđena alkometrom ili alkoskopom, poriče da je pod utjecajem alkohola i zahtijeva vađenje krvi i urina, a u konkretnom slučaju ovi uvjeti se nisu ispunili, jer je okrivljenik odbio podvrgnuti se ispitivanja alkometrom, pa stoga niti nije imao pravo na primjenu druge metode ispitivanja“.

To vam je što vam je! Nema uvijek više jela u ponudi dana, nema uvijek mogućnost izbora kod zakonskih odredaba.