Alkohol, utrkivanje ili mobitel: Vozači koji skrive nesreće s poginulim osobama mogli bi dobiti doživotnu kaznu u Velikoj Britaniji!

Promjene slijede zbog zabrinutosti obitelji i lobista, kao i nekih sudaca, da maksimum od trenutnih 14 godina ne odražava težinu zločina

Vozači koji uzrokuju smrt prebrzom vožnjom, ilegalnim cestovnim utrkivanjem ili korištenjem mobitela mogli bi se suočiti s doživotnim kaznama u Velikoj Britaniji. Odluka će biti objavljena u sljedećih nekoliko dana. 

Promjene slijede zbog zabrinutosti obitelji i lobista, kao i nekih sudaca, da maksimum od trenutnih 14 godina ne odražava težinu zločina. Pripremni model zakona javnosti će predstaviti tajnik pravosuđa Robert Buckland koji je istaknuo:

– Vlada želi da kazne odgovaraju počinjenom zločinu, ali prečesto nam obitelji govore da to nije slučaj s vozačima ubojicama. Početkom sljedeće godine iznijet ćemo zakone kojima ćemo uvesti doživotne kazne za opasne vozače koji ubijaju na našim cestama i osigurati da osjećaju punu snagu zakona. Ovo je samo jedan dio našeg plana za suzbijanje kriminala i vraćanje povjerenja u pravosudni sustav, a ja ću iznijeti daljnje mjere ovog tjedna.

U 2019. godini 174 osobe osuđene su zbog toga što su prouzročile smrtne slučajeve opasnom vožnjom, a daljnjih 19 osuđeno je zbog toga što su prouzročile smrtne slučajeve neopreznom vožnjom pod utjecajem alkohola ili droge.