Upitna prednost: Gdje god punili električni automobil u Njemačkoj cijena je veća od goriva za dizelaše!

Posjedovati električni automobil nije tako jeftino, barem iz perspektive punjenja i plaćanja odgovarajuće cijene

Jedan od velikih argumenata zagovaratelja električnih automobila su niži operativni troškovi u odnosu na benzinske ili dizelske automobile. Servisi su jeftiniji, a činilo se da će to biti i struja, odnosno ukupna potrošnja…

No, kolege iz Njemačkog autokluba (ADAC) dokazale su suprotno. Naime, posjedovati električni automobil nije tako jeftino, barem iz perspektive punjenja i plaćanja odgovarajuće cijene. Kažu u ADAC-u da je u lipnju prosječna cijena goriva bila 108.6 centi, a po prosječnoj potrošnji Golfa TDI sa 150 KS (4,8 litara) cijena goriva na 100 km bila bi oko 5.21 euro.

S druge strane, eGolf u prosjeku u realnim uvjetima troši 17,3 kWh na 100 km, a cijena potrošene energije – puni li se vozilo na kućnoj utičnici – je 5.36 eura. Dakle, ideja da će svakodnevnim troškovima električni automobil opravdati višu cijenu kupnje, ne stoji. Situacija je još gora ako punite vani, na primjer na mreži punionica Ionity na autocesti. Cijena 100 kilometara za električni Golf u tom slučaju raste na čak 13.32 eura što je i više nego dvostruko skuplje nego gorivo za 100 km dizelskog Golfa.