Ljepljive tipke i dugmad na automobilima: Kako ih možete očistiti?!

Najuspješnije tvari za uklanjanje ljepljive prljavštine s tipki su sredstva za odmašćivanje i proizvodi za održavanje gitara na bazi limunske kiseline

Već nekoliko desetljeća proizvođači automobila proizvode tipke i okretne gumbe s mekanim gumenim slojem, koji s vremenom postaje prljav i ljepljiv. U većini slučajeva, međutim, štetu je moguće prilično brzo otkloniti.

Problem ljepljivih gumba pogađa desetke marki automobila. U većini slučajeva to su gumbi za okretanje i pritiskanje, ali postoje i marke automobila kod kojih su cijele ploče, pa čak i kvake na vratima ljepljive.

Da bi bilo još složenije, čini se da se postupci nanošenja ovog premium gumenog sloja razlikuju i da se isti proizvod ne koristi svugdje. Najuspješnije tvari za uklanjanje ljepljive prljavštine s tipki su sredstva za odmašćivanje i proizvodi za održavanje gitara na bazi limunske kiseline. Jedan od njih, na primjer, je Dunlop 65 i dostupan je u bilo kojoj glazbenoj trgovini. Šaka sode otopljene u vodi također bi mogla ukloniti otisak, no tada bi gumbi i površine mogu malo i pobijeliti, pa budite oprezni s tim sredstvom.

Gotovo u svim slučajevima ispada da se sloj lako uklanja krpom za čišćenje i, ako je potrebno, starom četkicom za zube nakon što sredstvo za čišćenje upije. Probajte s proizvodima na bazi limunske kiseline.