Velika promjena: Prodaja dizelaša zaostaje za elektrificiranim automobilima u Europi!

Ne trebate biti prestari da biste se sjećali vremena kada su dizelski automobili bili nedodirljivi kraljevi u Europi

JATO (neovisna tvrtka za istraživanje automobila) upravo je objavila podatke o prodaji za rujan na europskom tržištu, a gledajući ih vidimo veliki  potres u autoindustriji. Po prvi puta u zabilježenoj povijesti automobilske industrije, broj elektrificiranih vozila registriranih tijekom prošlog mjeseca (BEV, PHEV i HEV) bio je veći od broja registracija za dizelske automobile. Govorimo o vrlo maloj razlici, ali čak i da je riječ o samo jednom automobilu – to je velika stvar. Prije nego što krenemo u detalje, evo povijesti: prije deset godina dizelaši su činili 50 posto registracija, dok su električna vozila imala tržišni udio ispod jedan posto. Ovog rujna gledamo 24,8% za dizelska vozila i gotovo upola manje (12%) za čisto električna vozila diljem Europe. Dodajte plug in hibride i hibride i dobit ćete ukupan tržišni udio za elektrificirana vozila od 25%.

Prema podacima JATO-a, Volkswagen grupa je lider u segmentu električnih vozila, a slijedi je Tesla. Marka Volkswagen zabilježila je rast od 352%, i to zahvaljujući izdanju modela ID.3. Vodeći električni model bio je Tesla Model 3 s 15.702 prodanih primjeraka diljem kontinenta, a slijedi subkompaktni model Zoe iz Renaulta s 11.023. Unatoč ohrabrujućem početku, ID.3 nije uspio postići pet znamenki sa samo 7.897 isporučenih jedinica.

SUV-ovi i dalje vode s velikom razlikom, držeći 41.3% tržišnog udjela, a slijede ih mali gradski automobili (19%) i kompaktni automobili (17.7%). Svi ostali imaju jednoznamenkaste brojke.

Mnogo je razloga zbog kojih dizelski automobili nisu vipe atraktivni europskim kupacima, a teško je reći koji igra važniju ulogu od drugog. Spomenimo samo da vlasti jasno daju do znanja da vožnja dizelskim osobnim automobilima kroz veće gradove u budućnosti neće biti opcija.

Nadalje, razvoj hibridne tehnologije znači da se većina prednosti koje donosi dizelski motor može postići kombinacijom električne i benzinske opreme. Tu su i subvencije za elektrificirane automobile.