Osiguranje: Ako nemate vozačku dozvolu upitna je naknada štete za fizičke ozljede u prometnim nesrećama!

Kada je vozač upravljao motociklom bez propisane vozačke dozvole, isključena odgovornost osiguratelja

Jedna nesreća nikad ne dolazi sama, naslažu se odmah na nju dvije do tri, a nekada to bude baš podugačak niz! Jednostavno sve se kockice ruše kao pomno poslagani domino i onda se krivi zlu sreću i proklinje sve i sva, a nekada snježnu kuglu koja je izazvala lavinu s dalekosežnim posljedicama sami zakotrljamo. Sve nešto, kao neće se to baš nama obiti o glavu! Obije se, obije se uvijek samo je pitanje vremena. Prije ili kasnije! Govorimo o upravljanju motornim vozilom bez vozačke dozvole. Naravno nije problem ako imate važeću vozačku dozvolu, ali ste je ostavili u drugom novčaniku, negdje kod kuće, omaškom je niste ponijeli sa sobom! Ima to svoju novčanu težinu ali može se provjeriti u tren oka da je doista imate, da vam nije oduzeta! Međutim, ako vam je privremeno oduzeta a vi se drznete ipak voziti to je već druga priča. Posljedice su loše jako loše po tako iskazanu i drskost! Treća priča je ona u kojoj  se upravlja motornim vozilom iako nemate važeće vozačke dozvole! Naravno da nije isto da li uopće nikada niste polagali vozački ispit za određenu kategoriju pa nikada niste ni imali za nju važeću vozačku dozvolu ili vam je vozačka dozvola istekla. Niste je produžili jer uopće niste shvatili da bi je trebalo produžiti ili ste jednostavno zaboravili, smetnuli s uma ili vam se nije dalo budući se ugledali podugačak red pred „šalterom“ koji se produženjem vozačkih bavi? Možda neki peti razlog? 

Sve je dobro kad se dobro završi, ali vrag nikada ne spava, znate i sami. Što kada vam se dogodi prometna nesreća a vi bez važeće vozačke?  U kontekstu ostvarivanja prava iz police osiguranja života neće biti dobro po vas čak i ako niste ni malo ni  krivi ni odgovorni za nastalu prometnu nesreću! Ovdje ne govorimo o pravima iz obavezno osiguranja, niti kaska već o slučaju ako imate policu osiguranja života kako je „od milja zovemo“ tj. osiguranje osoba od posljedica nesretnog slučaja (nezgode) npr. za slučaj smrti zbog nesretnog slučaja, trajnog invaliditeta, privremene nesposobnosti za rad  itd.  Nastradali ste u prometnoj nesreći imate tu policu i tražite ostvarenje svojih prava, a oni vas pitaju za vozačku dozvolu! Niste krivi za nastalu prometnu nesreću što ih briga za vozačku i njezinu valjanost? Što reći, osim treba čitati opće uvjete osiguranja osoba od posljedica nesretnog slučaja, svakog osiguravajućeg društva pojedinačno. Kad vam nude police osiguranja razna, obećavaju  vam slatkorječivo brda i doline, a kad  treba isplatiti novac, svi upiru prstom u opće uvjete ispisane tiskanim slovima na bar 5-6 stranica koje ste kao trebali pomno proučiti. 

Pojedina osiguravajuća društva u svojim općim uvjetima za osiguranje osoba od posljedica nesretnog slučaja (nezgode) propisuju kako su isključene u cijelosti sve obveze osiguratelja ako je nesretni slučaj nastao: „pri upravljanju letjelicama svih vrsta, plovnim objektima, motornim i drugih vozilima bez propisane službene isprave koja daje ovlaštenje vozaču za upravljanje i vožnju tom vrstom i tipom letjelice, plovnog objekta motornog i drugog vozila“. Nema vozačke, nema novaca u prijevodu! Je li to dozvoljeno, je li to moguće?

Vrhovni sud Republike Hrvatske (Rev 774/2015, od 16.7.2019) jasno je zauzeo stav kako je u slučaju „kada je vozač upravljao motociklom bez propisane vozačke dozvole, isključena odgovornost osiguratelja jer prema Općim uvjetima osiguratelja neposjedovanje propisane službene isprave za upravljanje motociklom u trenutku nastupa štetnog događaja oslobađa osiguratelja od obveze isplate naknade štete“. Pazite u konkretnom slučaju  osoba je zadobila tjelesne ozljede budući je sudjelovala u prometnoj nesreći kao vozač motocikla na kojeg je naletjelo vozilo stranih registracija, koje mu je oduzelo prednost prolaska, ali ta stradala osoba nije posjedovala važeću vozačku dozvolu za A kategoriju vozila već je imala važeću vozačku dozvolu za B kategoriju. Isključivo je za prometnu nezgodu u kojoj je motociklisti pretrpio teške tjelesne ozljede odgovorna treća osoba koja mu je svojim vozilom oduzela prednost!  Nije kriv, nije odgovoran ali zbog neposjedovanja važeće dozvole A kategorije nema isplate naknade štete po konkretnom ugovoru o osiguranju. 

Vrhovni sud i u svojim ranijim odlukama Rev-426/02 i Rev-410/13 bio je jasnog stava. Naime i u tim predmetima s osiguravajućim društvom sklopljen je bio ugovor o osiguranju za slučaj smrti ili nastupa trajnog invaliditeta na temelju kojeg je tužitelj tražio isplatu osigurnine budući je upravljajući vozilom ozlijeđen i došlo je do trajnog invaliditeta. U navedenim odlukama zauzeto je shvaćanje da kako je tužitelj u vrijeme nesretnog slučaja upravljao bez propisane službene isprave (vozačke dozvola istekla) da je isključena odgovornost tuženice s obzirom na odredbe Općih uvjeta koje jasno i decidirano predviđaju da su obveze tuženice iz ugovora o osiguranju isključene ako osigurani slučaj nastane pri upravljanju motornim vozilom bez službene isprave koja daje ovlaštenje vozaču upravljanje i vožnju tom vrstom i tipom motornog vozila.