Izmjene Zakona o prijevozu u cestovnom prometu: Nacrt predviđa promjene koje idu na ruku poduzetnicima!

Prema Nacrtu prijedlogu Zakona ukinut će se obveza ishođenja licencije za teretna vozila iznad 12 tona najveće dopuštene mase kojima se obavlja prijevoz tereta za vlastite potrebe

Zakonom o prijevozu u cestovnom prometu uređuju se uvjeti i način obavljanja djelatnosti javnog prijevoza putnika i tereta u unutarnjem i međunarodnom cestovnom prometu, agencijske djelatnosti u cestovnom prijevozu, djelatnosti pružanja kolodvorskih usluga na autobusnim i teretnim kolodvorima, prijevoz za vlastite potrebe, kao i nadležnosti tijela zaduženih za provođenje i nadzor nad provedbom Zakona.

Došlo je vrijeme i za izmjene tog zakona! Zašto? Usklađujemo se s europskom legislativom i meritornim Direktivama!

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture 3. 11. 2020. uputilo u javno savjetovanje Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevozu u cestovnom prometu

Što se predlaže? Izmjenama se nastoji olakšati život i poslovanje poduzetnicima! Naime, prema Nacrtu prijedlogu Zakona ukinut će se obveza ishođenja licencije za teretna vozila iznad 12 tona najveće dopuštene mase kojima se obavlja prijevoz tereta za vlastite potrebe, a koja je poduzetnicima stvarala nepredviđene troškove i probleme u poslovanju.

Pored toga kao jedan od ciljeva izmjena Zakona navodi se i uređenje način uzajamnog priznavanja ukupne ili djelomične obuke vozača u drugim državama članicama, prilagođavanje sadržaj obuke vozača stvarnim potrebama, preciziranje odredbe o izuzeću od primjene obveze stjecanja početnih kvalifikacija i periodičnom osposobljavanju vozača.

Cilj je i uspostava elektroničke mreže za razmjenu informacija o izdanim ili povučenim svjedodžbama o početnim kvalifikacijama između država članica Europske unije, a što će omogućiti lakši pristup informacijama o završenom osposobljavanju koje nije dokumentirano u vozačkoj dozvoli vozača.