Biden, Trump i autoservisi: Na predsjedničkim izborima u Massachusettsu građani su glasali za slobodno servisranje automobila!

Brojne udruge potrošača uspješno su lobirale za referendum u kojem se tražilo od proizvođača automobila da otvore telemetrijske podatke o svojim novim modelima

Možemo o Americi misliti što god hoćemo, uostalom možemo o svemu misliti što god hoćemo, ali građani SAD-a imaju istančani ukus za vlastite potrebe i ne boje se ključne teme staviti na papir. Dok američku i svjetsku javnost zabavlja ili užasava politički reality show u kojem aktualni predsjednik i njegov odvjetnički tim sugeriraju da se na izborima događa krađa, građane savezne države Massachusetts na povećem izbornom listiću, uz ključni odabir Trumpa ili Bidena, dočekalo je još jedno važno referendumsko pitanje.

Brojne udruge potrošača uspješno su lobirale za referendum u kojem se tražilo od proizvođača automobila da otvore telemetrijske podatke o svojim novim modelima i omoguće građanima ili neovlaštenim servisima da popravljaju i nova vozila. Proizvođači automobila željeli su te informacije prikriti, odnosno njima bi vozači ili serviseri mogli pristupiti uz iznimno skupu opremu. Ovako, čak je 75 posto građana glasalo za otvaranje podatkovne baze svakog automobila i te informacije bit će dostupne na aplikacijama za pametne telefone svakomu vlasniku vozila.

Proizvođači automobila, naravno, morat će poštovati volju glasača i ne smiju zbog potencijalnih skupih tužbi koristiti razigranost intelekta predsjednika Donalda Trumpa, koji tvrdi da se sad prebrojavaju glasovi mrtvih i Marsovaca ili mrtvih Marsovaca – tko će ga znati – i na njima je da otključaju podatke. No, već se pojavljuju informacije da bi tu funkcionalnost mogli omogućiti samo na području države Massachusetts pa će i građani ostalih saveznih jedinica morati na zasebne referendume, ako žele sami čeprkati po svojim automobilima.