Važno sigurnosno pitanje: Volvo poručuje roditeljima – ne vežete dobro djecu u autosjedalicama!

U Volvu tvrde da djeca do četvrte godine moraju koristiti autosjedalice koje su okrenute suprotno od smjera vožnje

Svaki od nas roditelja misli da zna što je najbolje za naše dijete. Doduše, to nerijetko pokazujemo i čudnim gestama pa je djecu moguće vidjeti kako u automobilima nisu vezana, poluuspravljena, između dva prednja sjedala, prate što rade roditelji ili veselo skakući na stražnjoj klupi. Volvo je proveo Veliko istraživanje u Velikoj Britaniji te je otkrio da čak i roditelji koji vežu svoju djecu u sjedalicama rade velike greške.

Naime, u studiji u kojoj je obuhvaćeno čak 2000 roditelja, Volvo je otkrio da je 94 posto roditelja koristilo sjedalice u kojima su njihova djeca smještena okrenuta u smjeru vožnje premda su ona bila mlađa od četiri godine.

U Volvu tvrde da djeca do četvrte godine moraju koristiti autosjedalice koje su okrenute suprotno od smjera vožnje i takav položaj mogao bi spasiti živote našim najdražima. Dr. Lotta Jakobssen iz Centra za sigurnost Volva tvrdi:

– Djeca do četiri godine trebaju putovati u automobilima u autosjedalicama okrenutima prema natrag, jednostavno zato što im je vrat preslab da bi mogao poduprijeti glavu. Ovu poruku treba poslati svima kako bi shvatili važnost položaja sjedenja u koje su djeca okrenuta prema natrag. Ako imate ozbiljan frontalni sudar, to bi moglo biti pitanje života i smrti.