Upozorenje iz MUP-a: Pojačana kontrola prometa za blagdane!

Policija posebno skreće pažnju na opasnost vožnje pod utjecajem alkohola, te će u svojim akcijama pojačanog nadzora prometa na cestama imati nultu toleranciju prema vozačima s nedozvoljenom koncentracijom alkohola u krvi

Neće te biti prometno zahtjevni blagani jer je aktivirana i odluka o napuštanju granica županija, ne rade kafići i restorani, ali ipak neće biti popuštanja s kontrolom prometa. Policija je najavila mjere i upozorenja.

Policija u ovo blagdansko doba, posebno skreće pažnju na opasnost vožnje pod utjecajem alkohola, te će u svojim akcijama pojačanog nadzora prometa na cestama imati nultu toleranciju prema vozačima s nedozvoljenom koncentracijom alkohola u krvi

Do kraja godine, pojačane aktivnosti prometne policije bit će usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. četiri glavne ubojice u prometu (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima. U poduzimanje aktivnosti bit će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i dr.

Osim toga, policija upozorava na prilagodbu brzine kretanja vozila vremenskim prilikama i uvjetima na cesti!

Unatoč današnjoj neobično visokoj temperaturi za ovo doba godine, u narednim danima očekuje nas zahladnjenje, ponegdje i kiša, vjetar, pa čak i snijeg.
U prometnom smislu, uz takve prognoze, kolnik može biti vlažan i sklizak, zbog čega je i prianjanje pneumatika na podlogu znatno otežano, produžava se zaustavni put prilikom kočenja i veća je vjerojatnost gubitka kontrole nad upravljačem i slijetanja vozila s kolnika, prelaska u trak za suprotan smjer i sudara s nadolazećim vozilima.

Također, kako vas već tjednima upozoravamo, valja voditi računa i o velikim razlikama između dnevnih i noćnih temperatura, kao i u raznim krajevima Hrvatske.
Uz to, podsjećamo da je na velikom broju autocesta i državnih cesta u kontinentalnom i gorskom dijelu Hrvatske obavezno korištenje zimske opreme na vozilima u razdoblju od 15. studenog 2020. do 15. travnja 2021. godine, što se bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, odnosi na sve vrste motornih vozila, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.
Na ostalim cestama, zimska se oprema mora koristiti kada su na kolniku tzv. zimski uvjeti, odnosno snijeg ili poledica.