Kako zamijeniti klasičnu sol na cestama: Nijemci imaju novu metodu odleđivanja cesta s vodom od krastavaca!

Bavarsko Ministarstvo za stanovanje, gradnju i promet očekuje da će s pilot-projektom ove godine uštedjeti 700 tona soli i 4.9 milijuna litara vode

U Bavarskoj traje pilot program koji već godinu dana funkcionira s odličnim uspjehom. Cestarska služba u Dingolfingu koristi vodu od krastavaca umjesto klasične soli kako bi ceste bile sigurne zimi. Otpadne vode koje nastaju kao produkt proizvodnje kiselih krastavaca proizvođača delikatesnih proizvoda Develey sada zamjenjuju klasičnu sol za odleđivanje cesta. Premda se voda od krastavaca koja sadrži sol do sada zbrinjavala putem kanalizacijskog sustava, ona sada šprica na ceste. U posebnom pogonu voda se tretira, čisti i dostavlja cestarima kao salamura. Recikliranjem slane vode smanjit će se ukupna količina soli koja se ispušta u okoliš. Voda od krastavaca dovoljna je za opskrbu skladišta za održavanje autocesta u krugu od 85 kilometara od Dingolfinga tijekom cijele zimske sezone.

Sol je ogroman teret za okoliš. Bavarsko Ministarstvo za stanovanje, gradnju i promet očekuje da će s pilot-projektom ove godine uštedjeti 700 tona soli i 4.9 milijuna litara vode. Proizvođač krastavaca, pak, mora uložiti mnogo manje novca u pročišćavanje otpadnih voda.