Zanimljiva funkcija: Maske za lice mogu se koristiti kao materijal za oblaganje cesta!

Recikliranim materijalom te korištenjem tri milijuna maski moglo bi se popločati kilometar autoceste

Novo normalno ili nenormalno, kako vam drago, podrazumijeva da su nam grozne sintetičke maske postale toliko bliske da ih doživljavamo kao dio tijela. Jednoga dana kad više ne bude potrebe za njihovim vješanjem oko ušiju sigurno ćemo osjećati odrađenu prazninu. Šalu na stranu, preko 1.56 milijardi jednokratnih maski za lice završilo je u svjetskim oceanima 2020. godine, a trendovi se nastavljaju i u prvim mjesecima ove, podjednako nesretne godine. Ne trpe samo oceani, već i naša odlagališta otpada. Znanstvenici sa Sveučilišta RMIT u Melbourneu u Australiji sada su pronašli rješenje za recikliranje maski u materijale kojima se oblažu ceste. Njihova studija objavljena je u časopisu Science of the Total Environment.

Znanstvenici su miješali usitnjene jednokratne maske i obrađivao ostatke od rušenja građevina, popularnu šutu, kako bi stvorili materijal za izradu cesta. Recikliranim materijalom te korištenjem tri milijuna maski moglo bi se popločati kilometar autoceste. S obzirom na to da su istraživači istaknuli da se trenutno svakodnevno koristi približno 6.8 milijardi jednokratnih maski, ovaj sustav recikliranja značajno bi smanjio pritisak na odlagališta otpada, ali i prirodu. Mnogi građani nisu savjesni pa islužene maske gurnu u najbliži, grm ili rijeku, očekujući da će se komad sintetike sljubiti s biljnim i životinjskim svijetom. Usitnjene maske poboljšale su materijal. Optimalna smjesa sastoji se od jedan posto usitnjenih maski i 99 posto šute.

Jedini problem je što su znanstvenici u građevinske ostatke miješali maske koje nisu korištene. U slučaju rabljenih maski tehnologiju će trebati prilagoditi i sterilizaciji, što ne bi trebalo biti teško.