Nakon što se zapalio benzinac: Ne puštaju električne automobile u podzemnu garažu!

Još jedna garaža u Njemačkoj ima ista pravila, a navodno se spremaju i brojne druge zabrane

Lokalni portal InFranken.de javlja da su vlasti u njemačkom gradiću Kulmbachu odlučile zabraniti vlasnicima električnih automobila parkiranje s njihovim vozilima u jednoj podzemnoj garaži. Do odluke su gradski čelnici došli u dogovoru s vatrogascima, a povod je bio požar u podzemnoj garaži u kojoj je prije par mjeseci izgorio – jedan automobil s benzinskim motorom.

Sad vam se sve može činiti čudnim, ali ima tu neke logike. Strah je utemeljen na činjenici da električni auti gore duže i da je požar teže ugasiti. S dugotrajnim plamenom postoji mogućnost da betonski dijelovi garaže popucaju i da se armirano željezo otopi.

Još jedna garaža u Njemačkoj ima ista pravila, a navodno se spremaju i brojne druge zabrane. O svemu se oglasio i Njemački autoklub (ADAC):

– Ako se i drugi garažni operatori ugledaju na Kulmbach, to bi bio kobni zastoj u širenju električne mobilnosti u Njemačkoj. Požar na vozilima nije isključen,  ali to se odnosi na sve vrste pogona. Nema dokaza koji ukazuju na to da će električni automobili, s ili bez posljedica nesreće, gorjeti više od automobila s motorima s unutrašnjim izgaranjem. Prema vatrogasnim službama i osiguravateljima, ne postoje značajne razlike u pogledu procjene rizika. Rizici prilikom punjenja električnog automobila u podzemnom parkiralištu su minimalni, pod uvjetom da je električna instalacija i punionica profesionalno instalirana i održavana.

Zasad nema informacija da električni automobili gore češće od onih s dizelskim ili električnim motorima, ali u obzir treba uzeti da je električni vozni park mnogo mlađi.