Novi zakon: Znate li da su u Francuskoj obavezne naljepnice koje upozoravaju na mrtvi kut vozila!

Točno mjesto naljepnica propisano je novim zakonom

Novo zakonodavstvo u Francuskoj od 1. siječnja 2021. zahtijeva da sva vozila teža od 3.5 tona (kamioni, autobusi…) moraju imati naljepnice s upozorenjima kako bi pokazale položaj mrtvih kutova ostalim sudionicima u prometu. Novi zakon uključuje vozila iz svih zemalja – bilo u EU ili izvan njega – čija je ukupna odobrena masa veća od 3.5 tone. Uz kamione, autobuse, autobuse i kombije, uključuje i privatna vozila veća od 3.5 tone, poput kampera. Primjenjuje se na vozila koja putuju u urbanom okruženju. To nije jasno definirano i oko toga su upravo u tijeku žučne rasprave u javnosti, ali pretpostavlja se da su to sva gradska područja. Nepoštivanje će rezultirati novčanom kaznom 4. klase (135 eura) koja se može smanjiti ili povećati, što je povezano s gubitkom od 1 do 6 bodova na vozačkoj dozvoli.

Točno mjesto naljepnica (s obje strane i sa stražnje strane) propisano je novim zakonom. Kako bi se prijevoznicima i vozačima omogućilo vrijeme da ispoštuju dogovoreno je prijelazno razdoblje od 12 mjeseci, tijekom kojeg će biti prihvatljivo imati bilo kakve vizualne indikacije prisutnosti mrtvih točaka ako službene naljepnice nisu dostupne. Službeni znakovi moraju biti dimenzija 17 x 25 cm, a mogu biti naljepnice, pločice… Vozila koja su već opremljena bočnim kamerama nisu izuzeta. Sva vozila i prikolice moraju imati ugrađene znakove koji se moraju nalaziti 0.9 – 1.5 m iznad razine tla: sa stražnje strane, s desne strane.  Na svakoj strani kabine (lijevo i desno) do 1 m s prednje strane, isključujući staklene površine. Na prikolicama, svaka strana (lijeva i desna) do 1 m iza vješanja (za poluprikolice) ili prednjeg dijela ostalih prikolica. Znakovi moraju biti vidljivi u svim okolnostima i ne mogu ometati regulatorne pločice i natpise vozila, razna svjetla/signalne uređaje, kao i vidno polje vozača. Za vozila i prikolice kod kojih je tehnički nemoguće udovoljiti zahtjevu visine, znakovi moraju biti što bliže 0.9 do 1.5 m i ne više od 2.1 m od razine tla.

Za vozila kod kojih mjesto stražnjih znakova nije moguće u skladu sa zakonom, na primjer vrata kontejnera i kabine traktora, moraju biti označena na stražnjoj strani u položaju koji je u skladu s njihovim tehničkim karakteristikama. Zakon se provodi kako bi se povećala zaštita ranjivih sudionika u prometu, posebno pješaka i biciklista. Ranjivi sudionici u prometu čine 70% smrtnih slučajeva na cestama u urbanim područjima. Službene naljepnice dostupne su u internetskim trgovinama, uključujući Amazon.fr, pretraživanjem pojma Angles morts sur les véhicules lourds.

Zakon i dizajn naljepnica možete pronaći na:

https://www.securite-routiere.gouv.fr/reglementation-liee-la-route/reglementation-de-la-visibilite

https://www.securite-routiere.gouv.fr/reglementation-liee-la-route/reglementation-de-la-visibilite