Novitet na dijelu talijanskih autocesta: Automobili pomoću svojih senzora dojavljuju o rupama ili gužvama!

Razmjena podataka s vozila i kompanija koje održavaju ceste bliska su budućnost, odnosno s ovim projektom ona već započinje

Talijanske autoceste i tvrtka Mobileye iskoristit će senzore i radare na automobilima kako bi poboljšali ceste i ubrzali promet. Sustavi senzora u automobilima pomažu u dostizanju viših standarda aktivne sigurnosti automobila, popust sustava koji automatski koče vozilo u slučaju opasnosti ili sustava za održavanje vozila u prometnoj traci.

No, svi ti senzori su djelomično i neiskorišteni, odnosno imaju mnogo veći kapacitet, a sada će ga optimizirati CAV (tvrtka koja ima koncesije na autoceste u talijanskoj pokrajini Venetto), visokotehnološka tvrtka Mobileye i Intel. Senzori u automobilima će uz pomoć umjetne inteligencije biti korišteni za nadgledanje, mapiranje te poboljšanje cesta i autocesta. Podaci o kvaliteti površine ceste, prometa i signalizacije ažurirat će se u stvarnom vremenu. U praksi, sporazum predviđa da vozni park CAV-a može u stvarnom vremenu prikupljati podatke o stanju na autocesti A4 Passante di Mestre i na obilaznici Mestre, autocesta A57. Geolocirani podaci prikupljeni i poslani Mobileyeu na vlasničkoj ESRI platformi tada se obrađuju kako bi se odmah otkrili problemi s prometom, asfaltom ili signalizacijom. Na primjer, ako neobrađeni podaci ukazuju na usporavanje bez očitih razloga na određenoj točki ceste, CAV može odlučiti intervenirati promjenom signalizacije.  

Razmjena podataka s vozila i kompanija koje održavaju ceste bliska su budućnost, odnosno s ovim projektom ona već započinje. Svaka rupa ili problem na cesti bit će otkriveni gotovo u trenutku nastanka.