Prije godinu dana Nizozemci su smanjili brzinu na autocestama na 100 km/h: Kakvi su rezultati?

Razmišljanja nekih stručnjaka da će vozači biti mnogo brži od ograničenja nisu se pokazala točnima

Na nizozemskim autocestama prije točno godinu dana završen je prelazak sa 130 km/h na 100 km/h maksimalne brzine vožnje. Tada se brzina na autocestama naravno smanjila, ali čini se da Nizozemci voze još sporije od toga. Flitsmeister (nizozemska mobilna aplikacija za Android i iOS koja upozorava svoje korisnike na kamere i druge prometne prepreke) je izračunao kolika je prosječna brzina na nekoliko ruta nakon donošenja te odluke i došao do zaključka da se vozači prilično drže novog pravila i da su od tada čak i malo usporili.

Na autocesti A2 Vianen-Den Bosch, prosječna brzina pala je sa 106 km/h u ožujku i travnju prošle godine na sadašnjih 104 km / h. Prosječna brzina smanjila se i na tri od četiri druge mjerene rute: na A27 Utrecht-čvor Eemnes sa 107 na 105 km/h, na A28 Groningen-Assen ostala je 105 km/h, na A12 De Meern-Haag prosječna brzina pala je sa 104 na 103 km/h dok je na A4 Leimuiden-Schiphol brzina pala s 99 na 93 km/h.

Nizozemci su očigledno poslušan narod. Razmišljanja nekih stručnjaka da će vozači biti mnogo brži od ograničenja nisu se pokazala točnima. Oko 15 posto vozača aktivno koristi aplikaciju Flitsmeister.