Rabljeni električni automobili: Pad cijene je veći nego kod benzinaca!

Tehnički napredak električnih automobila, povećavanje dometa ima veliku utjecaj na pad cijene rabljenih vozila

Najvažnije europsko automobilsko tržište, ono njemačku, uvijek je diktiralo trendove, a čini to i danas. Zato je zanimljivo vidjeti kako se tamo kreću cijene rabljenih automobila, a informacije govore da one ipak padaju više nego kod prosječnih benzinaca. Analizu je pripremio Deutsche Automobil Treuhand (DAT)
Tehnički napredak električnih automobila, povećavanje dometa ima veliku utjecaj na pad cijene rabljenih vozila. S novim generacijama automobila domet raste, a na prethodne se gleda kao na zastarjele.
U veljači 2020. preostala vrijednost prosječnog trogodišnjeg električnog automobila bila je, prema trenutnim podacima DAT-a, otprilike jednaka vrijednosti automobila na benzinski pogon i iznosila je 56 posto od cijene novog automobila. No, iako je ovaj broj ostao manje-više konstantan za vozila na benzinski pogon, sada je pao na manje od 51 posto za električne automobile. Pad je još dramatičniji u nižim segmentima vozila.
Pad cijena rabljenih vozila mogao bi srednjoročno utjecati i na stope leasinga za vozila ove vrste, što bi ih poskupilo.