Prijedlog novog njemačkog zakona: Dramatično rastu cijene rabljenih automobila?!

Ako nacrt zakona postane zakon, udruženje trgovaca očekuje rast cijena rabljenih automobila od 10 do 20 posto te kraj prodaje starijih rabljenih vozila

U Njemačkoj su najavljene izmjene Jamstvenog zakona koji bi se trebao uskladiti s EU Direktivom o prodaji robe (RL (EU) 2019/771). Taj prijelog je na noge podigao Državno udruženje neovisnih trgovaca motornim vozilima (BVfK) koje se obratilo njemačkom Savezno vijeću i kritiziralo planirane izmjene.

Promjene su nesrazmjerno nepovoljne i neodržive za trgovinu motornim vozilima, navodi BVfK u poruci. BVfK želi spriječiti Savezno vijeće da podrži nacrt zakona koji je predstavila vlada.

U europskoj Direktivi o prodaji robe piše: Predmnijeva se da je svaka neusklađenost koja postane očita u roku od godinu dana od trenutka isporuke robe postojala i u trenutku isporuke robe, osim ako se dokaže suprotno ili ako ta predmnjeva nije spojiva s prirodom robe ili prirodom neusklađenosti. Ovaj stavak primjenjuje se i na robu s digitalnim elementima.

Dosadašnji rok bio je šest mjeseci, a upravo produžetak i implikacije, odnosno troškovi takve odluke stvaraju problem trgovcima. S jedne strane, ta odluka pogoduje korisnicima rabljenih vozila (besplatan popravaka), ali dugoročno bi moglo doći do promjena koje im ne idu na ruku. BVfK se buni i zbog drugih odredbi prijedloga zakona, ali ova je najznačajnija.

Ako nacrt zakona postane zakon, udruženje trgovaca očekuje rast cijena rabljenih automobila od 10 do 20 posto te kraj prodaje starijih rabljenih vozila. Sve ovo bi imalo i veliki utjecaj na nas jer je Njemačka jedno od najvažnijih tržišta rabljenih automobila za hrvatske kupce.