NASCAR se vraća korijenima: Sljedeća utrka vozi se na zemlji!

Više je slojeva zemlje Bristol Motor Speedwayu, a cilj je da ne bude previše klizava i da ne troši gume do alarmantnih razina

NASCAR je onaj čudan sport u kojem svi automobili izgledaju gotovo isto, redundantno kao da su ispali iz nekog od jeftinih znanstveno-fantastičnih filmova. Voze ga uglavnom u južnim američkim državama, a svaki event prate hektolitri piva i ispečenog mesa. Međutim, unatoč beskrajnom kruženju (uglavnom) ovalnim stazama tom sportu ne može se poreći određeni hipnotički šarm, koji ima utočiše u osnovnoj činjenici da te čudne i moćne strojeve preko 300 km/h pogone nevjerojatno hrabri ljudi.

Dakle, u nedjelju se NASCAR Cup, prva liga ovog natjecanja, nakon gotovo pola stoljeća vraća na prašinu ili zemlju, odakle je i krenuo (prije osma desetljeća). Zamislite, te moćne trkaće automobile suludo hrabri momci vozit će na utabanoj zemlji.

Na trkalištu Bristol Motor Speedway u Tennesseeju pokrenuta je ogromna logistička operacija. Mogli bismo reći da je u nas popularni kamen temeljac položen 7. siječnja, kada je prvi kamion istovario zemlju na asfaltnu stazu. Tri i pol mjeseca kasnije, ukupno 2300 kamiona neumorno je zasipalo zemljom stazu dugu pola milje. Bristol je spreman za ludilo na zemlji, svojevrsni Roland Garrosa utrkivanja.

Više je slojeva zemlje Bristol Motor Speedwayu, a cilj je da ne bude previše klizava i da ne troši gume do alarmantnih razina. Smanjeni su i nagibi zavoja, a sve s ciljem da utrkivanje bude što ravnopravnije.

Dok će u nedjelju gotovo cijeli svijet pratiti početak sezone Formule 1, u ranim jutarnjim satima (3.30) kreće ludi ples na crvenoj zemlji Bristol Motor Speedwaya, s mnogo pretjecanja, driftovima i opasnosti koja uvijek prati ovaj sport američkog juga.

Donosimo vam i snimke s prvog treninga…