Veliki utjecaj pandemije koronavirusa: Ovo je 10 najsretnijih država na svijetu u 2021. godini!

Jedan od najvećih skokova zabilježila je i Hrvatska, te sa 61. na listi 2020. godine došla do 23. mjesta na posljednjoj ljestvici

Kako mjeriti sreću? Čini se kao nekakav maglovit koncept koji se pokušava kvantificirati, budući da je sreća nešto što je uglavnom subjektivno od osobe do osobe. To nije spriječilo Ujedinjene narode da pokušaju pronaći načine da ga točno procijene, a rezultat je objavljivanje godišnjeg Izvješća o svjetskoj sreći (World Happiness Report). Mjerni podaci koje koristi prilikom anketiranja građana u svakoj državi članici UN-a uključuju socijalnu potporu, osobne i građanske slobode, očekivano trajanje života, dohodak po stanovniku i razinu korupcije.

Ovogodišnji izvještaj malo je drugačiji. Osim uobičajenih kriterija, izvještaj iz 2021. analizirao je emocionalne reakcije ljudi na trajnu pandemiju koronavirusa, kako su se vlade nosile s tim i kako se povjerenje u vladu odnosilo na razinu sreće. Unatoč mračnoj godini u kojoj je umrlo gotovo 3 milijuna ljudi, jedno od ključnih otkrića izvješća bilo je da je svijet uglavnom ostao optimističan u pogledu budućnosti. Prvih 10 ostaje uglavnom nepromijenjeno u odnosu na prethodne godine (sve skandinavske zemlje su opet u prvih 10). Ipak, u ocjeni sreće u nekoliko zemalja važnu je ulogu imalo rješavanje pandemije. Neki od najvećih dobitnika ocjenjivanja sreće bili su u zemljama istočne i južne Azije. Rana intervencija i stroga vladina kontrola pružale su učinkovitu zaštitu za potencijalni utjecaj koronavirusa na svakodnevni život ljudi.

Jedan od najvećih skokova zabilježila je i Hrvatska, te je sa 61. na listi 2020. godine došla do 23. mjesta na posljednjoj ljestvici. To se dijelom pripisuje činjenici da smo nastavili raditi, uglavnom nesmetano tijekom cijele pandemije, dok su zaposlenici u drugim zemljama bili duže odsutni ili postali nezaposleni. Izvještaj je također zabilježio mjesta na drugom kraju spektra, gdje su Zimbabve, Tanzanija, Indija i Jordan bili su među najnesretnijima u proteklih godinu dana.

Kako god tumačili ovaj izvještaj, ostanite pozitivni, uživajte u onome što vas veseli i pazite u prometu.

Top 10

1. Finska

2. Island

3. Danska

4. Švicarska

5. Nizozemska

6. Švedska

7. Njemačka

8. Norveška

9. Novi Zeland

10. Austrija