Pravni savjeti: Zašto ne dobivate zapisnik ili potvrdu ako ste negativni na testiranju alkohola u prometu?!

Pravilnik kaže kako se zapisnik o ispitivanju ne ispunjava se ukoliko je rezultat ispitivanja negativan, osim kada se ispitivanje provodi povodom prometne nesreće ili kada to ispitanik zahtijeva

Mnogi  životom jamče, da baš oni poput kakvog magneta nepogrešivo privlače policijski nadzor na prometnici. Neovisno o tome što voze, voze li oni ili su voženi, kud god krenu eto stop palice tik ispred njih. Netom nakon što ugledaju prometni znak, prije nego se stignu snaći, skinuti nogu s gasa eto iskače odmah policijski službenik! Drugi prepričavaju kako u jednoj jedinoj noći znaju nekoliko puta biti zaustavljani, nekoliko puta ih traže da pušu, budući uvjeravanja kako su čisti i bistri te kako su puhali kod kolege koji ih je zaustavio par kilometara niže, prije nekoliko minuta ne pomaže. Nemaju papir da su napuhali 0,0 nemaju čime dokazati, pa se eto lekcija ponavlja! Vadi vozačku, vadi prometnu, objašnjavaj, puši!

Ako ste puhali, a srećom niste napuhali u pravilu nećete o svojoj nealkoholiziranosti dobiti nikakvo priznanje, potvrdu, zapisnik ili ini papir. To znači da vas za koju minutu i za koji kilometar ponovno neka druga patrola“može zaustaviti i lijepo zamoliti da ponovite radnju puhanja sve kako bi provjerili imate li ili nemate alkohola u krvi preko dozvoljene granice. Što znači vaša riječ kako ste se maločas  podvrgli upravo tom istom ispitivanju i da je utvrđeno kako ste trijezni i trezveni maksimalno?  S druge strane, znate i sami da je čovjeku potrebno manje od minute da dobrano potegne ako se potrudi.

Ukoliko baš želite činjenicu vlastite nealkoholiziranosti crno na bijelo, dobit ćete, samo trebate tražiti i dat će vam se. Piše lijepo u Pravilniku o načinu postupanja policijskih službenika u obavljanju poslova nadzora i upravljanja prometnom na cestama da će vam potvrdu dati! Ponovno iznimka od pravila!

Dakle, policijski službenik koji vozača, instruktora vožnje, putnika ili drugog sudionika u prometu radi opravdane sumnje da u organizmu ima alkohola, opojnih droga ili lijekova koji se ne smiju uzimati za vrijeme vožnje ili određeno vrijeme prije započinjanja vožnje ili je sudjelovao u prometnoj nesreći, podvrgava ispitivanju pomoću odgovarajućih sredstava i aparata, dužan im je dati upute o načinu korištenja i postupku ispitivanja sredstvima i aparatima te ih upozoriti na posljedice odbijanja podvrgavanja ispitivanju. Pravilnik tako doslovno propisuje. Znači sve lijepo objasniti, upozoriti i onda krenuti u provjeru!

Nakon obavljenog ili odbijenog ispitivanja policijski službenik popunjava Zapisnik, koji potpisuju ispitana osoba, svjedoci ako ih ima i policijski službenik koji je obavio ispitivanje. Međutim, Pravilnik kaže kako se zapisnik o ispitivanju ne ispunjava se ukoliko je rezultat ispitivanja negativan, osim kada se ispitivanje provodi povodom prometne nesreće ili kada to ispitanik zahtijeva. Tražite i bit će vam dano!