Preporuka: Zbog širenja koronavirusa srednja sjedala u zrakoplovima moraju ostati slobodna!

Studija, zapravo, podupire ono što su neke zrakoplovne tvrtke radile na početku pandemije – kada su blokirale srednja sjedala

 

Većina zrakoplovnih kompanija više ne blokira srednja sjedala u avionu, ali podaci CDC-a (američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti) sugeriraju da to nije dobra ideja. Od ljudi širom svijeta zatraženo je da putuju samo kada je to neophodno i da drže distancu od 1,5 do 2 metra udaljenosti od drugih. Upravo to pokazuje se nezgodnim kad se u zrakoplovu putnici smjeste jedan do drugog. Sada studija CDC-a ističe da blokiranje srednjih sjedala u avionima minimalizira rizik od izloženosti COVID-19.

Studija je, uz pomoć znanstvenika sa Sveučilišta Kansas, otkrila da rizik od kontakta putnika s koronavirusom pao za 23 posto na 57 posto kada su bila blokirana srednja sjedala u zrakoplovima, odnosno kada su bila prazna. Ipak, treba napomenuti da je istraživanje provedeno u laboratorijskim uvjetima, a istraživači su objasnili da bi se ti postoci mogli malo razlikovati u stvarnom okruženju. Studija, zapravo, podupire ono što su neke zrakoplovne tvrtke radile na početku pandemije – kada su blokirale srednja sjedala. Međutim, taj trend nije trajao dugo, jer je većina zrakoplovnih kompanija u potpunosti rezervirala letove, a sada je i posljednja američka zrakoplovna kompanija, Delta, najavila da će od 1. svibnja ponovno prodati sva mjesta u svojim zrakoplovima, odnosno popuniti i srednja sjedala.

Mnoge zrakoplovne tvrtke tvrde da su zračni sustavi za filtriranje zraka dovoljno jaki da dovoljno brzo rasprše zrak, čuvajući putnike od virusa, posebno kada nose i masku za lice. Osim cirkuliranja čistog zraka, zrakoplovne tvrtke također su redovitije i pažljivije čistile zrakoplove i zahtijevale od putnika da stalno nose maske za lice kao i negativne testove na COVID-19 prije leta.