Problemi s emisijom CO2 i u vojsci: Dolazi vrijeme za solarne panele na bojnim vozilima?

Ugljični otisak vojne tehnike u EU u 2019. godini iznosio je više od 24,8 milijuna tona CO2 - što je ekvivalent godišnjoj emisiji CO2 od približno 14 milijuna prosječnih automobil

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg nedavno je na internetskom seminaru pod nazivom Nove ideje za NATO 2030, čiji je transkript objavljen na webu NATO-a, pozvao na korištenje solarnih panela za pomoć u pogonu teških borbenih tenkova, borbenih zrakoplova ili brodova na moru.

Tijekom seminara Stoltenberg se osvrnuo na činjenicu da vojne snage svijeta trebaju poduzeti mjere kako bi smanjile svoje znatne emisije ugljičnog dioksida (CO2), koje su toliko velike da premašuju cijele zemlje.

– Znamo da teški borbeni tenkovi ili borbeni avioni i mornarički brodovi troše puno fosilnog goriva i emitiraju CO2, pa stoga moramo istražiti kako te emisije možemo smanjiti alternativnim gorivima, solarnim pločama i drugim načinima vođenja naših misija – tvrdi Stoltenberg

Stoltenberg je također opisao način na koji bi smanjenje oslanjanja na fosilno gorivo moglo povećati otpornost vojnika i vojnih operacija, koje se često provode u regijama gdje je transport goriva dodatna prepreka za uspjeh misije.

Ugljični otisak vojne tehnike u EU u 2019. godini iznosio je više od 24,8 milijuna tona CO2 – što je ekvivalent godišnjoj emisiji CO2 od približno 14 milijuna prosječnih automobila. Međutim, isti izvještaj ukazuje na probleme s kvalitetom procijenjenih podataka, navodeći da bi taj broj u stvari mogao biti puno veći. Studija iz 2019. godine u međuvremenu pokazuje da je američka vojska više zagađuje od 140 zemalja zajedno.

Solarna tehnologija još uvijek ima dug put pred sobom, a možda vojna industrija ubrza njezin razvoj…