Četrdeset godina Mazde MX: Ovakav početak sigurno niste zamišljali!

Prije točno 40 godina Bertone je za Mazdu dizajnirao futuristički koncept nazvan MX-81...

Spomene li se Mazda i pritom MX svakom upućenijem ljubitelju automobila sve dlačice na tijelu stat će u položaj pozor. Glavna asocijacija je MX-5, mali roadster koji je uživanje u vožnji doveo na najvišu moguću razinu i dokazao da za pojačano lučenje hormona sreće nije potreban supersportski automobil s tada 400 ili 500 KS.

Koncept laganog i malenog dvosjeda s pogonom na stražnje kotače osvojio je svijet i sve nakon toga je lijepa prošlost i sadašnjost. Danas je Mazda nadjenula MX i električnom SUV-u koji nosi naziv MX-30. No, znate li kako je sve počelo?

Prije točno 40 godina Bertone je za Mazdu dizajnirao futuristički koncept nazvan MX-81 (vjerojatno po 1981. kada je predstavljen), kompakt modernih linija i kratkog životnog vijeka. Zabljesnuo je na autoshowu u Tokiju i nestao. Ubrzo je nestao, ali sada su ga pronašli u Mazdinom skladištu i uredili ga u SuperStileu u Torinu.

Sljedeći MX bio je MX-02, još jedan kompakt i još jedan koncept predstavljen 1983. godine.

Onda je došla 1985. godina i koncept MX-03, koji je u nekim detaljima izgledao kao daleki predak Honde NSX – premda je imao motor sprijeda.

Na kraju, što se koncepata tiče, na autoshowu u Tokiju 1987. predstavljena je Mazda MX-04, mali sportski automobil na kojem ste mogli uklanjati panele od fiberglasa i u nekoliko minuta pretvoriti ga u kabriolet. Ne treba vam istrenirano oko da u ovom konceptu vidite ono što slijedi.

Dvije godine kasnije predstavljena je Mazda MX-5 Miata, a kao što znamo sve nakon toga je priča o automobilskom užitku prve kategorije.