Zvijezda relija: Kako je prva generacija Škode Octavije prerađena u vrhunski sportski automobil!

Octavia TS postigla je najveće uspjehe u rukama privatnih vozača na reliju Monte Carlo i finskom reliju 1000 jezera

Škoda je objavila priču o svojoj legendarnoj Octaviji prve generacije, koja je briljirala i na sportskim natjecanjima. Nakon što se politička situacija krajem 1950-ih lagano ublažila, Škoda se vratila u međunarodni moto sport i natjecala se na prestižnom reliju Monte Carlo 1956. godine prvi put od 1949. godine. Škoda Octavia Touring Sport (TS) također je osigurala brojne pobjede na međunarodnim skupovima relijima…

Šezdesete su bile političko bogato desetljeće: proizvođač automobila sa sjedištem u Mladoj Boleslavi također je želio iskoristiti oprezno otvaranje Čehoslovačke. Uspjeh u moto-sportu uvijek je bio dobar način za promociju novih modela, a Škoda je svoja vozila slala na natjecanja na prestižnim međunarodnim relijima. Dugi trkački reliji poslužili su kao testovi izdržljivosti za vozače i strojeve, a sve snažniji i brži reli automobili jamčili su uzbudljive utrke. U to su vrijeme natjecanja u autosportovima zahtijevala minimalne troškove, a mnogi su timovi sami modificirali svoja vozila. Čvrst i pouzdan osnovni model poput Škode Octavije Touring Sport pokazao se dovoljno snažnim da se izvuče na čelo terena.

Ovaj model bio je dostupan s dva motora, a time i u dvije izvedbe. Za razliku od osnovne verzije Octavije, početna verzija zapremnine 1089 cm³ imala je dva rasplinjača Jikov 32 SOPb. Kasnije je motor opremljen novim usisnim razvodnikom i zahvaljujući deflektorima na klipovima imao je omjer kompresije 8,4:1. Te su modifikacije povećale snagu na 50 KS pri 5500 o/min, dok je maksimalni okretni moment od 74.5 Nm postignut pri 3500 o/min.

Proizvodnja moderniziranih Octavije i Felicije pokrenuta je 1961. godine, a Škoda je oba modela ponudila kao Super verzije. Za ovu varijantu proizvođač automobila povećao je provrt motora na 72 milimetra, povećavajući tako zapreminu na 1221 cm³. Verzija Super imala je omjer kompresije 7,5:1 i isporučivala je 47 KS. Zahvaljujući još većem omjeru kompresije od 8,4:1, Octavia TS 1200 predstavljena u siječnju 1962. godine generirala je 55 KS pri 5100 o/min. Motor je postigao najveći okretni moment od 86.2 Nm pri 3500 o/min. Među privatnim kupcima model je bio popularan projekt podešavanja; uz odgovarajuće tehničke preinake i potrebno iskustvo, snaga motora mogla bi se povećati na nešto manje od 100 KS. Više od 2270 jedinica Octavija TS i Octavije 1200 TS sišlo je s proizvodne linije između 1960. i 1964. godine.

Premda je Octavia TS 1200 – s masom od 920 kilograma – bila 20 kilograma teža od kabrioleta Felicia, proizvođač je tvrdio da ima identične vozne performanse s istom potrošnjom goriva. Automobil je postizao brzinu do 130 km/h i potrošnja je bila 9,1 litre benzina na 100 kilometara. Sinkronizirani su drugi do četvrti stupanj prijenosa četverostupanjskog mjenjača, palica zupčanika bila je smještena u središnji tunel. Četiri kotača pojedinačno su bila ovješena o središnji cjevasti okvir.

Vozila modificirana za reli imala su 15-inčne naplatke s gumama Barum, a Michelin gume s metalnim čepovima korištene su za vožnje na snijegu i ledu. Od prvih nastupa, Octavia se pokazala snažnim konkurentom u kategoriji ispod 1300 cm³. To nisu primijetili samo skandinavski timovi već i sudionici iz Austrije, Poljske i Grčke. Odluka o korištenju relativno jeftinog vozila se isplatila.

Octavia TS postigla je najveće uspjehe u rukama privatnih vozača na reliju Monte Carlo i finskom reliju 1000 jezera. Finski dvojac Esko Keinänen/Rainer Eklund završio je na 6. mjestu ukupno i prvom u svojoj klasi u Monacu 1961. godine. Godinu dana kasnije, najmanje 16 vozačkih timova iz osam zemalja sudjelovalo je na reliju Monte Carlo s Octavijom. Kao i prethodne godine, Finac Esko Keinänen dominirao je u svojoj klasi i trijumfirao protiv četiri vozila Alfa Romea. Automobili tvorničkog tima na ovom reliju Monte Carlo bili su samo malo modificirani – omjer kompresije bio je identičan proizvodnoj verziji.