Novi dizajn i ključne odredbe: Prijedlog novog Pravilnika o uporabi parkirališne karte za osobe s invaliditetom!

Rok važenja parkirališne karte za osobe s invaliditetom bit će 3 godine od utvrđivanja prava na korištenje parkirališne karte nositelja prava

Parkiranje vozila osoba s invaliditetom! Prva asocijacija je zlouporaba. Sva parkirališna mjesta zauzeta, vrtite se, tražite, sve i dalje zauzeto izuzev mjesta rezerviranog za parkiranje vozila osoba s invaliditetom. Ne pada vam na um niti zaustaviti se na tom mjestu a kamoli parkirati. Zatim ugledate kako na to mjesto posve nježno parkira vozilo s vidno istaknutim znakom pristupačnosti a iz njega izlazi samo jedna posve zdrava, poletna, okretna i nadasve prpošna osoba. Puca od zdravlja i svježine. Ni traga bilo kakvom invaliditetu a osobito ne postojanju 80% tjelesnog oštećenja kao ni egzistentnosti oštećenja donjih ekstremiteta od 60 i više posto, koliko je najmanje potrebno za dobivanje znaka pristupačnosti. Taj znak, ako ćemo slušati propis važi samo kad vozilom upravlja osoba s invaliditetom ili se ta osoba nalazi u vozilu. To kako stvari u praksi izgledaju, bolje ne spominjati.

Uglavnom svakodnevno se može svjedočiti zlouporabi znaka, odnosno korištenje istog od strane članova obitelji osobe s invaliditetom u vrijeme kada nositelj znaka ne upravlja ili nije u vozilu.

U svakom slučaju Pravilnik o znaku pristupačnosti koji regulira između ostalog pitanja koja se tiču uvjeta stjecanja korištenja znaka pristupačnosti za koji mjesec za uvijek bi trebao postati dio prošlosti. Stiže novi propis! Pravilnik o uporabi parkirališne karte za osobe s invaliditetom! Tako će se zvati! Otvoreno je 4. svibnja. 2021. javno savjetovanje o Pravilniku o uporabi parkirališne karte za osobe s invaliditetom. Njegovim će stupanjem na snagu prestati važiti trenutno aktualni Pravilnik o znaku pristupačnosti.  Naveden je kao datum zatvaranja savjetovanja 18. 6., a objava izvješća o savjetovanju očekuje se 9. 7. ove godine.  Najavljena smjena pravilnika trebala bi se po svemu sudeći dogoditi u ljetno doba. Nužno je stoga upoznati se, bar okvirno, sa  sadržajem teksta Pravilnika upućenog na javno savjetovanje.

Ključno pitanje je uvijek, što to točno znači za one koji se tim pravom već koriste? Kada treba mijenjati papirologiju? Parkirališne karte izdane na ime osoba s invaliditetom prije stupanja na snagu tog novog Pravilnika vrijedit će do isteka prijelaznog razdoblja od godine dana, a ako su izdane na ime udruga osoba s invaliditetom važit će do isteka prijelaznog razdoblja od dvije godine. Početak prijelaznog razdoblja računa se od dana stupanja na snagu Pravilnika o uporabi parkirališne karte. Postotak tjelesnog oštećenja odnosno oštećenja donjih ekstremiteta koji je jedna od pretpostavki za ostvarenja odnosnog prava se ne mijenja. Pravo na parkirališnu kartu imaju osobe sa 80 ili više posto tjelesnog oštećenja, odnosno osobe koje imaju oštećenja donjih ekstremiteta 60 ili više posto.  Međutim, izrijekom se navodi u novom Pravilniku kako pravo na izdavanje parkirališne karte imaju samo fizičke osobe koje imaju regulirano prebivalište u Republici Hrvatskoj i kojima je propisani stupanj tjelesnog oštećenja utvrđen  provjerom u Hrvatskom registru o osobama s invaliditetom.  Vodi ga Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Ukoliko se podnositelj zahtjeva za izdavanje parkirališne karte za osobe s invaliditetom ne nalazi u navedenom Registru, zahtjev nije moguće obraditi. Nadležno tijelo nije u mogućnosti na temelju rješenja ili mišljenja institucija/tijela vještačenja izdati parkirališnu kartu za osobe s invaliditetom.

Predviđena je i mogućnost poništavanje i oduzimanja  parkirališne karte. Nadležna tijela moraju parkirališnu kartu poništiti i fizički uništiti kada je u odgovarajućem postupku utvrđeno da je krivotvorena ili da osoba koja ju koristi nije nositelj prava ili da je pribavljena na temelju lažnih i/ili krivotvorenih isprava.

Što u pogledu roka važenja parkirališne karte definira novi Pravilnik?  Rok važenja parkirališne karte za osobe s invaliditetom bit će 3 godine od utvrđivanja prava na korištenje parkirališne karte nositelja prava. To je novina, jer je u starom Pravilniku bilo kako nadležno tijelo izdaje rješenje o znaku pristupačnosti na ime osobe s invaliditetom, odnosno udruge osoba s invaliditetom za  razdoblje od 5 godina.

Naravno i nadalje parkirališnu kartu neće moći koristiti osoba koja nije osoba s invaliditetom te će ona važiti samo kada vozilom upravlja osoba s invaliditetom koja ima pravo na parkirališnu kartu ili se ta osoba nalazi u vozilu. Nije sporno da će se parkirališna karta morati staviti u donji lijevi kut prednjeg vjetrobranskog stakla vozila tako da se cjelokupna prednja strana parkirališne karte vidi. Za one „mudre i dovitljive“ valja reći da se propisuje kako će se smatrati kako parkirališna karta nije istaknuta ako podaci nisu vidljivi.

U konačnici valja reći kako se mijenja i izgled! Znak pristupačnosti  je međunarodni simbol pristupačnosti koji se sastoji od plavog kvadrata prekrivenog bijelom bojom sa stiliziranom slikom osobe u invalidskim kolicima. Parkirališna karta za osobe s invaliditetom je javna isprava koja omogućava pravo na parkiranje vozila kojima se prevoze osobe s invaliditetom na parkirališno mjesto koje je za tu svrhu posebno obilježena,  a označava se simbolom znaka pristupačnosti. Znači po budućem Pravilniku izdavat će vam se parkirališna karta za osobe s invaliditetom pa sukladno tome donosi se i njezin odgovarajući vizualni identitet.