Harley-Davidson u problemima: Motocikli te tvrtke u Europi drastično poskupljuju!

Američki proizvođač postat će jedna od najvećih žrtava carinskog rata SAD-a i Europske unije

Sve je počelo kada je bivši američki predsjendik Donald Trump povisio carine za proizvode iz Europe. Nakon što je Trumpova administracija u lipnju 2018. iz protekcionističkih razloga odlučila nametnuti carinu od 10 posto na europske proizvode od aluminija i 25 posto na europske proizvode od čelika, EU je uzvratila udarac i objavila popis američkih proizvoda – uključujući motocikle s obujmom većim od 500 ccm. Oni su tada dobili posebnu carinsku stopu za uvoz u Europu. Za motocikle Harley-Davidsona carina je povećana sa šest na 31 posto..

Harley-Davidson u početku je sam snosio drastično povećane troškove umjesto da ih doda na cijene motocikala. Situacija se promijenila tek godinu dana kasnije, od kraja 2019. gotovo su svi motocikli za Europu napravljeni na Tajlandu (a ne u SAD-u) pa je carinska stopa vraćena na šest posto.

EU želi da se ovaj  izuzetak više ne primjenjuje, a istovremeno će se kaznena carina povećati na 50 posto. To znači da će od početka lipnja motocikli Harley-Davidson biti podložni ukupnoj uvoznoj carini od 56 posto bez obzira na mjesto proizvodnje.