Rijedak prirodni fenomen: Poznat je uzrok nesreće indonezijske podmornice?!

Za razliku od brzih površinskih valova, uglavnom pokretanih vjetrom, unutarnji valovi su ogromna kretanja vode koji mogu narasti više od 609 metara u visinu

Podmornica indonezijske mornarice KRI Nanggala-402, koja je nestala prošlog tjedna (21. travnja), a pronađena je 25. travnja te su u njoj poginuli svi članovi posade, vjerojatno je potopljena snažnim podvodnim valom, objavila je indonezijska mornarica. Raspravljalo se i nagađalo da je za potonuće odgovorna zastarjela oprema, ali mornarica tvrdi drukčije. Časnici mornarice izjavili su da su razlike u gustoći mora uz obalu Balija i u povezanom tjesnacu Lombok vjerojatno pokrenule masovno kretanje koje je rezultiralo potapanjem podmornice, piše Nikkei Asia.

Zapovjednik stožera i zapovjedne škole indonezijske mornarice Iwan Isnurwanto rekao je:

– Podvodni val je vjerojatno nagnuo i skrenuo podmornicu prema dnu.

Isnurwanto je također izjavio da slike s japanskog meteorološkog satelita Himawari 8 potvrđuju da je u trenutku nesreće na mjestu podmornice bio prisutan jak unutarnji val.

Za razliku od brzih površinskih valova, uglavnom pokretanih vjetrom, unutarnji valovi su ogromna kretanja vode koji mogu narasti više od 609 metara u visinu i putovati brzinom od 4,8 do 9,6 km/h.

Događaju se u oceanima i obično se javljaju kada plimne sile uzrokuju poremećaje dva sloja različite gustoće u oceanskoj vodi. Razlika u gustoći obično se očituje različitim temperaturama vode, iako to može biti i zbog razlike u slanosti. Unutarnji valovi nose golem zamah, koji se obično ne može usporediti s površinskim valovima – unutarnjim valovima može trebati tjedan dana da putuju od Novog Zelanda do Tasmanije.

Smatra se da su snažni oceanski valovi uzrokovali utapanje mnogih ronilaca – gurajući ih stotine metara u nekoliko minuta – a također stvaraju probleme naftnim bušotinama.