Dva opasna slučaja: U Njemačkoj su izgorjele dvije garaže s električnim autobusima!

Gašenje električnih vozila predstavljalo je značajan problem vatrogascima. Baterije u autobusima emitirale su puno topline

Tehnička neispravnost je uzrok požara u garaži Rheinbahna u Düsseldorfu u travnju 2021. U tom procesu uništeno je 38 autobusa. Uključujući svih osam novih električnih autobusa Rheinbahn. Još nije poznato odnosi li se ova neispravnost na opremu u garaži ili električne autobuse.

Proteklog vikenda izgorjelo je još pet električnih autobusa. U skladištu lokalne prijevozničke tvrtke ÜSTRA u Hannoveru u nedjelju je izbio požar koji je također prouzročio milijunski gubitak. I ovdje zasad ostaje nejasno jesu li baterije, uređaji za punjenje električnih autobusa bili uzrok ili neki drugi kvar. Četiri od pet spaljenih e-autobusa bili su model E-Citaro Mercedes-Benza, peti je bio autobus Solarisa. U skladištu su bila i dva hibridna te dva dizelska autobusa.

Gašenje električnih vozila predstavljalo je značajan problem vatrogascima. Baterije u autobusima emitirale su puno topline. Stoga je spasiteljima bilo teško prići mjestu požara. Na kraju je pomogao snažan pljusak.

Deset neoštećenih  e-autobusa neće se koristiti dok se ne razjasni uzrok požara. Izvorno je ÜSTRA željela zamijeniti sve autobuse električnim vozilima do 2023. godine. Prema riječima glasnogovornika tvrtke, dvojbeno je može li se taj plan još uvijek postići u planiranom razdoblju.

Sada stručnjaci tvrde da električne autobuse treba razdvojiti, odnosno da u garažama treba osigurati za svako autobus po jedan vatrootporni prostor gdje će biti spojen na punjač.