U Italiji je zakonski riješeno: Roditelji moraju ugraditi alarm koji ih obavještava da su ostavili dijete u automobilu!

Uređaji moraju alarmirati vozača vizualno i auditivno - pomoću Bluetootha su spojeni s pametnim telefonom vozača i tako će mu dojavljivati ako je ostavio dijete u automobilu

Tragičan slučaj u Kninu svim je roditeljima opomena. Živi se brzo i stresno, a u takvom stanju događaju se i greške, ponekad kobne… Talijanski zakonodavci ništa nisu prepustili slučaju. Tamo vrijedi zakon da svi građani koji imaju djecu mlađu od četiri godine moraju opremiti svoja vozila sustavom koji ih alarmira da su ostavili dijete u vozilu. Odnosno da su izašli iz automobila, a zaboravili su ili su jednostavno odlučili ostaviti svoje dijete. Razlog je niz tragičnih slučajeva u kojima su djeca preminula ili su bila u životnoj opasnosti (to je posebno opasno ljeti kad temperature u kabini rastu iznad pedeset stupnjeva).

Država subvencionira nabavu uređaja s 30 eura (njihova cijena je do 100 eura), a roditelji-vozači koji se ne pridržavaju, odnosno ne nabave ga, bit će kažnjeni u iznosu od 81 do 326 eura. U slučaju ponavljanja prekršaja vozači će ostati bez dozvole na dva mjeseca.

Uređaji moraju alarmirati vozača vizualno i auditivno – pomoću Bluetootha su spojeni s pametnim telefonom vozača i tako će mu dojavljivati ako je ostavio dijete u automobilu. Žalosno je da smo kao civilizacija došli na tu razinu da moramo koristiti posebne uređaje koji nas podsjećaju da smo zaboravili dijete u automobilu.