Test ljetnih tekućina za pranje vjetrobranskih stakala: Ne mora biti skupo da bi bilo dobro!

W5  iz Lidla za 0,40 eura dobio je ocjenu dobar te je možda i najbolji u omjeru uloženog i dobivenog

Što se tiče ljetnih tekućina za pranje vjetrobranskog stakla vozila, sama cijena nije uvijek mjerilo kvalitete. To pokazuje test njemačkog magazina Auto Bild. Od deset gotovih mješavina u rasponu od 0,40 do 3,80 eura za litru proizvod, polovica je postigla drugu najbolju ocjenu dobro, ali to uključuje ne samo najskuplji proizvod na testu, već i otprilike deset puta jeftiniji proizvod.

Sonax Xtreme sredstvo za čišćenje vjetrobranskog stakla jedino je sredstvo s maksimalnom vrlo dobrom ocjenom (93/100 bodova). Košta 2,30 eura po litri. Jedini je proizvod koji otapa 100 posto takozvane hidrofobne prljavštine i gradske nečistoće, između ostalog, čađe, abrazivnih čestica gume i prašine ili simuliranih ostataka insekata, koji ljeti često uzrokuju masne prozore.

Slijedi Robby Rob koji košta 0,61 eura. Učinkovit je čak i brži od pobjednika na gradskoj nečistoći, ali malo je teže s prljavštinom od insekata, tvrde ispitivači. Dijeli drugo mjesto s OMV Caristalom koji košta dva eura (po 83/100).

Najskuplji proizvod na testu, pak, dijeli četvrto mjesto s drugim najjeftinijim. Aral clear view (3,80 eura) postigao je isti rezultat (77) kao i Ernst Scheibenklar (0,59 po litri).

W5  iz Lidla za 0,40 eura također je dobio ocjenu dobar te je možda i najbolji u omjeru uloženog i dobivenog.